Полският президент Анджей Дуда е заразен с коронавирус, но се чувства добре, съобщи днес в Туитър президентският говорител Блажей Спихалски, цитиран от БТА.

В съобщението, цитирано от полски медии, се казва, че вчера на Дуда (48 г.) е бил направен тест за коронавирус и резултатът е положителен.

"Президентът се чувства добре. Ние сме в постоянен контакт със съответните медицински служби", заяви Спихалски.

Вчера, когато според съобщението е правен тестът на Дуда, той посети Националния стадион във Варшава, където започна работа за създаване на временна болница за болни от COVID-19, отбелязва полската телевизия Те Фау Ен 24.

“Бих желал да се извиня на всички онези, които са подложени на карантинни процедури, защото са се срещали с мене в последните дни", каза Дуда, цитиран от Асошиейтед прес. “Ако бях имал някакви симптоми на коронавирус, моля, повярвайте ми, всички срещи щяха да бъдат отменени".

Вчера по данни на полското здравно министерство са потвърдени 13 636 нови случая на заразени с коронавирус, починали са още 153 души. Това е най-големият брой нови случаи за денонощие от началото на епидемията. Общо досега са потвърдени 228 318 случая на заразяване, починали са 4178 души, съобщи полската агенция ПАП.

От днес в Полша влизат в сила нови ограничения заради коронавирусната инфекция, включително затваряне за две седмици на барове и ресторанти, отбелязва Ройтерс.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус във Франция надхвърли 1 милион. Това стана, след като здравните власти съобщиха за рекордните за едно денонощие над 42 хиляди регистрирани нови заразени, предаде Ройтерс.

Франция е седмата държава, прехвърлила прага от 1 милион потвърдени случаи от началото на пандемията, и едва втората в Европейския съюз след Испания. Останалите са Съединените щати (8,4 милиона), Индия (7,8 милиона), Бразилия (5,3 милиона), Русия (1,5 милиона), Аржентина и Испания (с по малко над 1 милион).

Днес френските здравни власти съобщиха за рекордните 42 032 нови заразени. Предишният рекорд от 41 622 случая бе поставен едва вчера.

298 души с COVID-19 са починали за изминалите 24 часа във Франция срещу 162 през предходното денонощие. Общият брой на смъртните случаи в страната е достигнал 34 508. Франция е на седмо място в мрачната статистика след САЩ, Бразилия, Индия, Мексико, Великобритания и Италия.

Броят на пациентите с COVID-19 във френски болници се е увеличил за изминалите 24 часа с 976 до 15 008 - най-високият ръст за едно денонощие от началото на април. В интензивно отделение са настанени 2441 души - със 122 повече от вчера.

Великобритания съобщи днес за над 23 хиляди нови случая на коронавирус през последното денонощие - вторият най-висок брой от началото на пандемията, предаде ТАСС.

Рекордът от 26 600 новозаразени датира от сряда.

Регистрираните случаи във Великобритания надхвърлиха 854 хиляди.

174 човека са починали в страната за изминалите 24 часа от усложнения, предизвикани от коронавируса. Общият брой на смъртните случаи във

Великобритания, която е на първо място в мрачната статистика в Европа, достигна 44 745.

През последния месец средното равнище на новозаразените за денонощие се увеличи пет пъти - от 4 хиляди до 20 хиляди. На 12 октомври премиерът Борис

Джонсън обяви поредното затягане на ограничителните мерки, като рестрикциите са още по-сериозни по места, например в Северна Ирландия, Шотландия и Уелс.

Външните министри на Латвия и Естония Едгарс Ринкевичс и Урмас Рейнсалу се самоизолираха, след контакти със заразилия се с коронавируса свой колега от Словения Анже Логар, съобщи ТАСС.

Няколко депутати в Словакия са дали положителен тест за коронавируса, съобщи късно снощи новинарският канал TA3, цитиран от ДПА. Председателят на парламента Борис Колар прекъснал текущото заседание вчера и организирал бързи тестове за всички присъстващи депутати, като предупредил, че само тези с отрицателен тест ще бъдат допуснати да участват в парламентарната сесия, която се възобновява във вторник.

По-рано вчера лидерът на крайнодясната Народна партия "Наша Словакия" Мариан Котлеба, един от най-яростните противници на сегашните рестрикции, публично разкри, че е дал положителен тест и поиска всички 150 членове на парламента в Братислава да бъдат поставени под карантина.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна с 14 714 до 418 005, съобщи днес институтът "Роберт Кох". Смъртните случаи са се увеличили с 49 до 10 003, предаде Ройтерс.

В Берлин от днес влизат в сила нови правила за маските, предаде ТАСС - за първи път от началото на пандемията жителите на столицата ще трябва да носят предпазни средства не само вътре в помещенията, но и на открито - на пазарите и на десетина най-оживени улици, както и навсякъде, където е невъзможно да се спазва дистанция от 1,5 метра. Досега маските бяха задължителни в магазините, обществения транспорт, музеите, библиотеките, училищата.

Затягат се и ограниченията за социалните контакти. До днес на открит въздух можеше да се събират до 50 човека, а на частни събития на закрито - 25, а сега лимитът се съкращава до 25 и 10 души съответно. Спазването на новите правила през уикенда ще се контролира от 1000 полицаи, допълва ТАСС.

Властите в Германия постепенно затягат мерките, но засега не желаят да налагат локдаун, както през март и април, сиреч да затварят кафенета, барове, ресторанти и учреждения. Такива радикални мерки прие баварският окръг Берхтесгаденер-Ланд, с около 105 000 жители. Кметът на Берлин Михел Мюлер помоли гражданите да спазват действащите ограничения, за да не се повтори сценарият от пролетта. "Ако не успеем да забавим разпространениието на инфекцията, ще трябва да въведем допълнителни ограничения", каза той.

Маски на улицата ще трябва да носят не само берлинчани, но и жителите на други градове, като Мюнхен и Кьолн. Нарушението се наказва с глоба, като всяка федерална провинция налага собствени правила - в Берлин глобата е от 50 до 500 евро, в Бавария - 150, в Тюрингия - 60, отбелязва ТАСС. Освен това се глобяват онези, които при посещение на обществено място оставят неверни контактни данни - физическите лица плащат 50 евро, юридическите - ако не проследят нарушението - 1000.

Сервитьор почиства терасата пред заведение в Париж преди началото на вечерния час.Снимка АП / БТА

Стотици хора протестираха в италианския град Неапол срещу полицейския час и планираното налагане на обща карантина заради рязкото увеличаване на случаите на заразени с коронавирус, предаде ДПА.

До късно снощи демонстранти скандираха лозунги и преминаваха в шествие пред сградата на регионалното правителство, хвърляха пиратки и димни бомбички, съобщи италианската агенция АНСА. Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите.

Винченцо да Лука, областният управител на Кампания, съобщи вчера, че иска налагане на обща карантина за 40 дни заради епидемичната ситуация. Указът за това се очаква да бъде издаден днес или утре. В областта последно са регистрирани 2280 нови случая на ден, което е 50-процентно увеличение в сравнение от предишното равнище от 1541 случая.

В Кампания вече е наложен вечерен час и са затворени повечето училища, припомня Ройтерс. Италианският премиер Джузепе Конти каза, че иска да избегне ново затваряне като през пролетта, за да не отслаби икономиката, но според италианските закони регионалните власти имат право сами да взимат решения за налагане на санитарни ограничения.

Общо в Италия новите случаи вчера бяха 19 143, което е нов дневен рекорд, с който общият брой на инфекциите става 484 869. Починали за още 91 души и с тях починалите от заразата вече са 37 059. Расте и броят на пациентите в интензивни отделения. Сега те са над 1000 души, което е най-високата стойност от повече от пет месеца.

Белгия обяви днес нов рекорд от 15 432 нови заразени с коронавирус за едно денонощие, предаде ДПА.

Според съобщение на Националния институт за обществено здраве, цитирано от агенция Белга, тези случаи са регистрирани във вторник, 20 октомври.

В отговор на драстичното нарастване на броя на случаите властите в Брюксел затегнаха допълнително днес ограничителните мерки. След като кафенетата, баровете и ресторантите вече са затворени от понеделник в столичния регион, маските стават задължителни, а вечерният полицейски час ще започва в 22 ч. вместо в полунощ; затварят се басейните, спортните клубове и фитнесите, както и театрите, кината и музеите; служителите, които имат възможност, трябва да работят от къщи; на 31 октомври, Вси светии, не е позволено на децата да обикалят от къща на къща.

В момента Белгия е сред най-тежко засегнатите от пандемията държави в Европа. Европейският център за превенция и контрол върху заболяванията съобщи днес, че през последните 14 дни в Белгия са регистрирани около 1115 нови заразени на 100 хиляди жители. За сравнение в Германия този показател е 118.

Русия съобщи за 16 521 нови случаи на заразени с коронавирус, след като вчера постави рекорд с над 17 300, предаде Ройтерс. С това общият брой на заразените в Русия от началото на пандемията става 1 497 167. Властите съобщиха, че за изминалото денонощие от COVID-19 са починали 296 души, с което официалният брой на жертвите нараства на 25 821.

Руският оперативен щаб за борба с коронавируса няма да препоръчва границите да бъдат затваряни, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на щаба, направено пред журналисти. "Оперативният щаб не планира да препоръчва границите с други държави да бъдат затваряни", заяви щабът.

По-рано добре осведомени източници съобщиха за ТАСС, че щабът не възнамерява да предлага вариант с повторно затваряне на Русия, но вчера е обсъждал възможността за намаляване на полетите до Турция.