Софийската община е взела решение да затвори нощните заведения за две седмици като мярка срещу вълната от нови заразявания с коронавирус, каза днес кметът Йорданка Фандъкова. 

Решението идва след среща с общинския щаб за борба с COVID-19 и е в резултат не само на увеличения общ брой на инфектираните, но и заради увеличаващия се брой пациенти в болниците и на настанените в интензивните отделения.

Столичният кмет призова още работодателите, които могат да осигурят дистанционна работа на служителите си, да го направят. 

Фандъкова посочи още, че ако ситуацията продължава да се усложнява, е възможно да препоръча онлайн обучение и за учениците, но от горните класове.

"Наблюденията ми са, че все повече хора носят маски и стават по-дисциплинирани", каза тя малко по-рано в интервю пред бТВ. "Въпреки това трябва да се вземат допълнителни мерки, които да са ефективни. Ще се насочим към местата, където не може да се спазва дистация и не се носят маски."

"Ако мярката със затварянето на нощните заведения се окаже успешна, мисля че вечерен час няма да е нужен", добави Фандъкова.

Тя  каза, че случаите на зараза се ще се увеличат двойно и тройно според прогнозите за следващите дни и седмици.

"Няма здравна система, която да издържи. Ни сме в контакт с браншовите организации, важно е бизнесът да работи,... но на първо място е запазването на здравната ни система", посочи тя. 

С почти 600 новопотвърдени случая за последното денонощие София е в "червената зона" на заразата, каза Фандъкова.

Новопотвърдените заразени в страната днес са 1589 от 9831 теста (16,2%), сравнено с 1595 от 9038 теста (17,65%) вчера, съобщи тази сутрин единният информационен портал.