От днес, със заповед на министъра на здравеопазването, лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хиляди население прекратяват плановия прием и плановата оперативна дейност.

Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10 процента от общия брой легла, с които разполагат, съобщи БНР.

Прекратява се и плановата оперативна дейност в болниците в области със заболеваемост от 60 до 119 души на 100 хиляди население. В тези лечебни заведения са задължени да разкрият COVID структури с минимум 5 на сто от общия брой легла, с които разполагат. 

Забраната за планов прием и планова оперативна дейност не се отнася за извършването на дейности, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, както и дейностите по асистирана репродукция и ражданията. 

Със заповедта министър Костадин Ангелов напомня, че областните управители и органите за местно самоуправление създават необходимата организация за контрол по спазването на противоепидемичните мерки, както и че имат право да въвеждат допълнителни мерки.