„Туск си мисли, че така му помага, като прави другарска критика и обещава от свое име той да се промени. На Борисов никой не може да му помогне. Откакто избра Доган и Пеевски пред народа си.“

Това коментира в профила си във фейсбук бившият ни посланик в Москва Илиян Василев. Поводът е интервюто на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск в "Свободна Европа". В него Туск споделя, че "има нужда от повече действия и усилия от ГЕРБ и Бойко Борисов, за да ни убедят, че са наистина решителни в борбата срещу корупцията".

По думите му Борисов почти му се е изповядал за скандалните снимки от жилището му.

"Да, все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина, донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно - да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той беше напълно откровен с мен", казва Туск.

Илиян Василев пише изрично, че не иска да спекулира с грешките в личния живот на премиера, защото той е неприкосновен. Затова и не се е занимавал с "къщата в Барселона" - в скандала бе замесено дете, а децата "не бива да страдат. НИКОГА." Въпреки това, анализаторът смята, че "общественият интерес е легитимен, когато става въпрос за средствата, за които ставаше реч в сагата около въпросното момиченце, неговата майка и скалъпените бракове."

"Не зная и сега защо се изповядва на чужденец, а не на своите хора. Всеки има морал, всеки има разбиране, но никакъв обществен пост, никаква власт не могат да оправдаят егоизма, с който ограбваш най-близките си. Този разговор - за греховете, Борисов ще води с Господа. Но другия - за предателствата му, за греховете му спрямо българския народ, който след годините на неговото управление е по-малък, заради демографската катастрофа, относително по-беден спрямо другите народи в ЕС, и по-разделен заради неспособността му да подчини егото си на общите интереси, този разговор ще му превърне живота оттук нататък в истински кошмар", завършва Василев.

В лаконичен коментар във фейсбук по повод същото интервю политологът Даниел Смилов пише:

"Може би и българските граждани заслужават изповед, не само Туск. А после ще е интересно да се сравнят и двата варианта."

Политологът Евгений Дайнов призовава във фейсбук интервюто с Туск да бъде прочетено, защото според него "Бойко ни пази от руснаците, които - респективно - организират протести, за да го свалят. Но идват избори и народът ще се произнесе (против, предполага се, руснаците и техните протести)".

"Пане Туск, Вие сте лъжец и позор за европейската цивилизация, която тук отстояваме срещу вашия приятел Борисов, член на БКП, член на СИК и понастоящем човекът на Кремъл в България. Говорите неща, които знаете, че не са истина. Време е да си се прибирате обратно в Полша, за да дебнете за жени, които евентуално биха искали да направят аборт. И после да ги горите на кладата. А ЕНП да си събира подопечните мутри и да мести седалището си в Будапеща, като преди това назначи Орбан за шеф и Борисов за негов заместник по идеологическата част. Християндемократи? Нямат нито страх от Бога, нито срам от хората. Чисти атеисти от съветската школа", пише Дайнов.

 

Клуб Z припомня, че неотдавна в т. нар. си отчет пред Народното събрание главният прокурор Иван Гешев разкри, че текат общо 3 проверки - в Софийска градска прокуратура за шкафчето с пачките и пистолета и в Специализираната -  за аудиозаписите с "лесно е да си прост" и за историята с къщата в Барселона.

"Ще запазя дискретност, защото разказът му звучеше като изповед. И Ви моля да ми позволите да бъда по-дискретен, защото ставаше дума за личния му живот, но все още вярвам, че той ще има възможност да докаже, че – ако не идеален - все още е демократ", казва още председателят на Европейската народна партия по време на интервюто.
И допълва още:

"Ситуацията в България не е черно-бяла. Това е моето мнение. Разбира се, имаме достатъчно причини да сме притеснени, когато става дума за ефективността на съдебната система и антикорупционните механизми в България. Но в същото време ще бъде преувеличение да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили авторитарен режим. Все още българската политическа система има своите механизми за контрол и баланс. Например, все още има много силна опозиция срещу правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов, начело с президента на страната. Все още имаме свободни медии, които имат възможност да атакуват и критикуват правителството. И това, което е най-важно според мен, че в близките месеци ще имаме избори, което означава, че все още всичко е в ръцете на народа на България.”

Туск, който често е критикуван у нас от противници на премиера за поддръжката на Борисов, заявява още, че "политическият пейзаж в България е по-сложен и не е само конфликт между ГЕРБ и опозицията".

"Както знаете, Русия е много активна в България. Също така действията на Турция, вътрешните битки между олигарсите. Това също е елемент от тази сложна картина. Както казах, не искам да оправдавам всичко, направено от Бойко Борисов, но все още се надявам, че през март ще стане напълно ясно каква е волята и какво и решението на българските избиратели.” 

Но едно нещо трябвало да е напълно ясно: "всеки, който иска да управлява страна от ЕС, трябва да покаже решителност в борбата срещу корупцията"

Последният въпрос на Рикард Йозвяк към бившия председател на Европейския съвет е - дали всичко това означава, че “Бойко Борисов е все още достатъчно добър за ЕНП”.

"Да, ако Бойко Борисов и ГЕРБ бяха единствените проблеми на ЕНП, щях да съм най-щастливият човек."