„Бойко Борисов и Цвета Караянчева се разбраха“, „Да говорим и за достойнствата на Борисов“, „Туск е ангелче“, „Да излезе това от дома на премиера. Значи някой е за трепане“ и искащите оставката му са "пълнеж".

С тези думи председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов (ГЕРБ) коментира по бТВ изтеклите записи и снимките от спалнята на министър-председателя. Депутатът говори по целия конспект - от COVID-19 през измененията в Закона за радиото и телевизията, заради които директорът на БНР Андон Балтаков хвърли оставка и поиска тази на министъра на културата Боил Банов до исканията за собствената му оставка, подписани от 1200 интелектуалци. 

В интервюто днес Рашидов отправи и лека критика към противоепидемичните мерки на правителството. 

„Проблемът е общ. От години не сме изживявали тежки кризи. Трябва да се намерят форми. На всички е трудно. Държавата не е само ресторанти и театри. Трябва да осъзнаем, че има тежка болест и основно трябва да запазим хората живи. Пари за театри ще има, но дали болестта ще ни позволи да се играе в театъра. Пазар няма и за писателите, композиторите и пластичните изкуства. Ситуацията е страшна и всички трябва да се пазим. В света някой изтърва някакво биологично оръжие, то дойде отнякъде. От някой много умен“, коментира Рашидов. 

Депутатът направи и разбор на изтеклите записи в публичното пространство, за които се твърди, че са с участието на премиера и на снимките от неговата спалня. Повод за това бе интервюто на председателя на ЕНП Доналд Туск за „Свободна Европа“, където той разказва, че е провел личен разговор с българския премиер. 

"Да, все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно - да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той беше напълно откровен с мен", сподели Доналд Туск. 

След като чу отново цитата на Туск, Рашидов го нарече „ангелче“, но можел да говори каквото си поиска. 

Депутатът от ГЕРБ разказа, че председателката на парламента Цвета Караянчева била простила на Бойко Борисов. И призова първо да се изчакат проверките за автентичността на записите, в които се чуват обидни квалификации към Караянчева, и после да се коментира.  

„Има грешка има и прошка. Тя и на мен не ми говореше известно време“, каза Рашидов. 

И добави: 

„Тя не се сърди, Борисов я прегърна.“

В същото време той заяви, че е абсолютно недопустимо да излизат записи от дома на премиера. „Той може да говори в дома си каквото си поиска“, уточни Рашидов.

„Г-н Борисов може да има недостатъци и грешки, но има и позитивни неща. Грешка е, че от дома му излязоха записи. Фактът да излезе от дома на премиера, значи някой там е за трепане. Има начини как се доказват нещата, но трябва да се види какво се е случило. Речникът на човек е един пред хората и друг вкъщи. Това всички го правим, аз вкъщи мога да кажа каквото и както си искам. Честно е да кажем истина ли е това и да се докаже. Хората казват, че е корумпиран. Трябва да се докаже, докаже ли се, че някой е корумпиран, ще го линчуваме. Начинът на управление и на говорене вкъщи нямат нищо общо. Управлението се извършва на работното място, има си офис и бюро, но начинът на поведение в дома на човек е нещо различно“, коментира той. 

Рашидов не пропусна да упрекне министъра на културата Боил Банов за поредното напрежение в БНР заради предложените промени в Закона за радиото и телевизията. „Банов си живее в тишина добре“, каза Рашидов. Според него поправките не са подложени на обществено обсъждане. И той се зарече да го направи, когато пристигнат в парламентарната комисия. (Поправките са публикувани на сайта на правителството за обществено обсъждане, б.р.)

Според него министър Банов трябва да налага глоби на протестиращите, които осквернявали паметници на културата. Те разпространявали и коронавирус. 

„На улицата крещят и слюнката им хвърчи. Защо не ги задължаваме да са с маски? (Всъщност са задължени - при масови мероприятия, б.р.) Министърът на културата трябва леко да се събуди от летаргичния сън и да започнат да се налагат глоби на хвърлянето на яйца срещу паметници. Държава е и така се прави, иначе е анархия. Има група хора, които са несъгласни с това управление. Като дойдат изборите, ще си гласуват не за това правителство“, каза още Рашидов. 

Той иронично подхвърли, че е готов да си подаде оставката и като председател на парламентарната комисия по култура. Тя му бе поискана в подписката на артисти, писатели, общественици и творци заради „дългогодишното му скандално поведение“. Рашидов обаче каза, че повечето от подписалите се са „пълнеж“ и не ги познава. Изреди и имената на Георги Господинов, Александър Морфов, Захари Карабашлиев, на които е помагал.

„Сашо Морфов аз го направих директор на театър. Ама си мисли, че  е на баща му и иска да командва. Направих го. Жена му вземаше най-високия хонорар. Карабашлиев ли беше това момче – предложих го на Кристалина в Брюксел да го награди, защото се беше върнал от Щатите. Има 2-3 девойки, дето по им се знаят имената. Такова ли,  как й беше името? Пеела навремето, искала да стане директор, Карталов станал. Другият пък, отиваме в Москва, превеждаме му книга“, коментира участниците в подписката Рашидов.