Училищата ще могат да преминават към дистанционно обучение след разрешение от министъра на образованието, но по предложение на директорите на учебни заведения. 

Това се казва нова заповед на МОН.

Тази възможност е за училища в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена (заболеваемост от над 120 души на 100 хил.) или оранжева зона (между 60 и 120 на 100 хил.), съобразно критериите на Министерството на здравеопазването.

Освен това в конкретното учебно заведение трябва да има увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина ученици, както и растящ брой на положителни проби за COVID-19, или случаи с грипоподобни симптоми.

Предложението за преминаване в неприсъствено обучение трябва да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и да се отчита мнението на преобладаващата част от родителите, се казва още в заповедта.

Най-нежелателно е дистанционнота обучение в началните класове.

"При взимане на решение за превключване в обучение от разстояние Министерството на образованието и науката препоръчва то да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап - при обективна невъзможност да се продължи присъствено", се уточнява още там.

Срокът за обучение от разстояние се съобразява с епидемичната обстановка.

Заповедта на министъра на образованието може да видите тук: https://mon.bg/bg/61

Към момента при случай на ученик с положителен тест на коронавирус се карантинира само съотвеният клас, в който той учи, а при учителите се решава в зависимост от това на колко паралелки преподават. Просветният министър Красимир Вълчев нееднократно е казвал, че е добре да с избягва преминаването към дистанционно обучение на цели училища, като това ще става при над 20 на сто със симптоми на COVID-19 или грипоподобни симптоми в съответното учебно заведение и по решение на областните щабове.