За малко повече от денонощие през уикенда "Лудогорец", "Левски" и ЦСКА-София смениха треньорите си. Само един си тръгна изцяло по свое желание - Георги Тодоров в "Левски", но от дни вече "жегата" бе на гърба му, тъй като "сините" не побеждават (само в Червен бряг напоследък) и играят много лошо.

За "Лудогорец" не е изненада, ставащото там сме го виждали много пъти за тези вече близо десет години.

Не е голям шок смяната и на "Българска армия" - потвърдена официално малко преди 16 часа днес, след като от снощи се знае, че Стамен Белчев е отпратен.

Така седмицата започна както завърши предната - с всевъзможни спекулации кои и кога ще заменят напусналите.

Ето някои от тях, започваме поред на обявените раздели.

"Лудогорец"

Шампионите обявиха в събота в ранния следобед, че пътищата им с треньора Павел Върба си разделят и че вървят преговори за прекратяване на неговия договор и на чешките му помощници. Това съвпада с информация от последните седмици, че специалистът е получил оферта за националния тим на Словакия, който има шанс да играе на Европейското от Лигата на нациите. Удобен изход - за всички.

В Разград явно не са доволни от работата на Върба, независимо че винаги по това време на годината "орлите" са колебливи. Ако спечелят отложения си мач с "Арда", те ще поведат класирането на Първа лига. И все още имат шансове да излязат от групата си в Лига Европа.

Явно това не е достатъчно за Кирил Домусчиев, който направи солидна селекция през лятото. А и Върба никак не изглеждаше щастлив начело на 9-кратните първенци на България.

Според Sportal.bg "Лудогорец" преговаря със Станимир Стоилов. Възможно ли е Мъри да се озове в Разград? Да, най-вече защото от дълго време не е бил треньор, а и покрай пандемията в следващите месеци ще бъде още по-трудно да си намери работа.

Възможно е Станислав Генчев, който засега временно замества Върба, да остане за постоянно, но трябва да ползва лиценза на друг наставник, тъй като не разполага с необходимия "УЕФА Про".

Има спекулации и за поредно завръщане на Георги Дерменджиев, ако той напусне националния отбор следващия месец, когато приключват мачовете в Лигата на нациите. А дотогава начело да е Генчев. В Разград никога не е изключена изненада, но ако се вземе човек отвън, той тепърва трябва да опознава отбора с всичките му нови попълнения, които също имат нужда от време за адаптация.

"Левски"

Феновете поискаха оставката на Георги Тодоров след тежката загуба от "Черно море" на "Герена" и той обяви, че я подава. И ако в "Лудогорец" - колкото и да е трудно да се работи там заради многото и капризни началници, все пак са гарантирани висока заплата, модерна база и солиден отбор, "Левски" сега не е най-подходящия клуб за повечето наставници.

Във форуми "отлично информирани" запалянковци спекулират с името на Славиша Стоянович, напуснал в началото на ерата на Васил Божков. Или пък с това на Живко Миланов, Димитър Телкийски и т.н. Отново - който и да е от тях (без Стоянович), трябва да ползва чужд лиценз. Например този на Тодоров.

ЦСКА-София

Този път Стамен Белчев танцува само едно лято на стадион "Българска армия". Явно не е достатъчно, че напълно изненадващо - предвид съперници като "БАТЕ Борисов" и "Базел", класира отбора в групите на Лига Европа. Тимът се представя колебливо в Първа лига, няма победа в последните шест мача. Или вече два месеца.

Ако се питате по какво си приличат толкова различни персони като Кирил Домусчиев и Гриша Ганчев - ето по това. Не "бавят" треньорите, ако отборите им не побеждават редовно. И тази привичка не е само тяхна, а е типична за българския собственик на футболен клуб.

Снощи се заговори за Златомир Загорчич, който наскоро напусна "Славия". Логично е Ганчев отново да се огледа първо в кадрите на "Литекс". 

Пак според Sportal.bg на първо време ловешкият бизнесмен ще заложи на триумвират с помощниците на Белчев. Това не е ново - такъв формираха Люпко Петрович, Димитър Пенев и Добромир Митов неотдавна. Обичайни заподозрени като Стойчо Младенов и Любослав Пенев си имат работа, а Красимир Балъков е при "врага" - ЦСКА 1948.

Споменават се още един куп имена - и за трите клуба. Нищо чудно те да заложат на временни варианти и изчакат последната за годината пауза за националните отбори, която започва в началото на ноември.