Европа се връща към обстановката от миналата пролет и налага все по-строги мерки, които да ограничат разпространението на COVID-19. Вечерен час е приет в Испания, Италия, Белгия, Дания, Словакия, Словения, Франция, Гърция. А от 28 октомври и в Чехия.

Чешките власти затегнаха мерките за борба с COVID-19, като забраниха на гражданите да излизат навън от 21:00 ч. до 5:00 ч., предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

"Ограниченията, които действат (в Чехия) през последните дни, не дадоха нужния резултат. Правителството взе решение да засили мерките. От 28 октомври до 3 ноември се забранява свободното придвижване на граждани на територията на Чехия от 21:00 до 4:59 ч.", заяви днес чешкият здравен министър Роман Примула.

По-рано днес компанията "Таико" съобщи, че традиционните коледни базари в чешката столица Прага тази година се отменят заради епидемията от коронавируса, предаде ДПА.

На пазар в Прага. Снимка АП/БТА

По данни на европейските здравни власти Чехия регистрира 1284 нови заразени на 100 000 души през последните две седмици - най-високото равнище от страните от Европейския съюз.

Испания съобщи, че през уикенда с коронавирус са се заразили 52 188 души, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на испанското здравно министерство. Общият брой на заразените с вируса в Испания е вече 1 098 320. Новите смъртни случаи са 279. Общият брой на починалите от вируса е 35 031.

Испанските власти обявиха за втори път извънредно положение заради коронавируса, което влезе в сила в неделя. То ще продължи шест месеца.

Мъж със свалена маска чете книга край плажа Богател в Барселона. Снимка АП/БТА

Опозиционни партии се противопоставиха на дългия срок на извънредното положение.

Испания е една от страните в Западна Европа, които бяха засегнати най-сериозно от пандемията от коронавируса, отбелязва ДПА.

Франция регистрира 26 771 нови случая на заразяване с коронавирус през последните 24 часа, предаде ТАСС, като се позова на френските здравни власти.
Това е най-ниският брой заразени за последните няколко дни. Ден по-рано Франция регистрира безпрецедентните 52 хиляди нови случая на заразяване за едно денонощие.

Двойка с маски се вози на електрическа тротинетка пред Дома на инвалидите в Париж. Снимка АП/БТА

Новите смъртни случаи във Франция за последния ден са 258. През последните седем дни в болница бяха приети 13 066 души, от които 1904 - в реанимация. По данни на телевизия Бе Еф Ем на фона на увеличаването на броя на заразените с коронавирус френските власти обмислят възможното въвеждане на нови мерки за борба с COVID-19, включително и карантини на местно ниво.

От началото на пандемията във Франция са регистрирани 1 165 278 случая на заразяване с коронавирус.

В Италия бяха регистрирани над 17 000 новозаразени с коронавируса за последното денонощие, съобщи Асошиейтед прес. Този брой е по-малък в сравнение с последните дни, когато броят непрестанно нарастваше, но при значително по-малко направени тестове, както е обикновено през уикендите, отбелязва агенцията.

Пустеещият площад "Навона" в Рим. Снимка АП/БТА

Общият брой на заразените е 542 789. Починалите за деня са 141, или общо 37 479 досега.

В сравнение с първите месеци на пандемията, когато повечето случаи бяха концентрирани в северната част на страната, сега се наблюдава ръст на инфекциите равномерно по страната, което накара правителството да въведе нови ограничения, влезли в сила от днес. Те включват затваряне на фитнес салоните, кината и ранно затваряне на ресторантите и кафенетата.

Регионът с най-много новозаразени за деня днес отново е Ломбардия, включваща Милано, следван от Тоскана в Централна Северна Италия, и Кампания, включваща Неапол - на юг.

Италианското външно министерство посъветва италианците днес да избягват да пътуват до други европейски страни заради повсеместно растящия брой на заразените, като предупреди, че хората може да се окажат блокирани в чужда страна, ако бъдат въведени нови ограничения или дори забрани за пътувания.

Три общини в Северна Португалия са в частична карантина от четвъртък. Всички несъществени пътувания между португалските региони бяха забранени от 30 октомври до 3 ноември, за да се ограничи рискът от разпространение на заразата по време на националния празник на Вси светии.

Жена с маска върви по улица в Лисабон. Снимка АП/БТА

Нарастващото напрежение върху португалската здравна система заради COVID-19 може да доведе до допълнителни ограничения, заяви португалската здравна министърка Марта Темиду, предаде Ройтерс.

"Макар португалците и националната здравна система да са по-добре подготвени да реагират на пандемията отпреди, ситуацията в Португалия, както и на други места, е сериозна", заяви Темиду на пресконференция.

Правителството "е готово да въведе по-строги мерки в още общини", добави министърката.

Към настоящия момент в Португалия има 1672 души, заразени с коронавирус, които получават болнична помощ, като 240 от тях са в интензивни отделения.
Общият брой на заразените с вируса в Португалия е 121 133. Смъртните случаи са общо 2343.

Германия регистрира нови 11 409 случая на заразяване с коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на данни, оповестени днес от института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох". Общият брой на заразените с коронавирус в Германия е вече 449 275. Регистрирани са 42 нови смъртни случая. Общо от вируса в Германия до този момент са починали 10 098 души.

Но коронавирусът не върлува само из Европа.

Броят на новозаразени с COVID-19 в САЩ през изминалата седмица се е повишил с 24 процента до над 485 000, като броят на извършени тестове се е увеличил с 5,5 процента, показва анализ на Ройтерс.

Жена с маска гласува предварително на президентските избори в САЩ. Снимка АП/БТА

През изминалата седмица в САЩ от коронавируса са починали над 5600 души, което е с 15 процента повече от предишната седмица.

Смъртните случаи са се увеличили повече от двойно в седем щата - Кънектикът, Айдахо, Мичиган, Минесота, Ню Джърси, Охайо и Уайоминг. 36 от 50 щата имат повишение в новозаразените за две поредни седмици.

През миналата седмица в САЩ са направени 7,7 милиона теста за COVID-19, като 6,3 процента от тях са дали положителен резултат, спрямо 5,4 процента предишната седмица.

Най-висок процент на положителни проби през миналата седмица има щатът Южна Дакота с 40 процента, следван от Айдахо с 34 процента и Уайоминг с 29 процента. Общо 14 щата имат над 10 процента положителни проби от тестове.

От началото на пандемията над 225 000 души в САЩ са починали, а над 8,6 милиона са се заразили с новия коронавирус.

Колумбия регистрира 9167 нови случая на заразяване с коронавирус за последното денонощие, предаде ТАСС, като се позова на колумбийското министерство на здравеопазването. Общият брой на заразените с коронавируса в Колумбия достигна 1 025 052.

Новите смъртни случаи от коронавирус в Колумбия са 194. Общият брой на починалите от вируса е 30 348, заяви колумбийското здравно министерство в туитър.

Здравни служители преди мач от Копа "Либертадорес" между бразилския отбор "Гремио" и колумбийския тим "Америка" на стадиона "Гремио Арена" в Порто Алегре. Снимка АП/БТА

Бразилия регистрира нови 15 726 случая на заразяване с коронавирус за последното денонощие, предаде ТАСС, като се позова на бразилското здравно министерство. Общият брой на заразените с коронавирус в Бразилия е вече 5 409 854. През последните 24 часа Бразилия регистрира нови 263 смъртни случая от коронавирус. Общият брой на починалите от вируса в Бразилия достигна 157 397. По информация на бразилското здравно министерство почти 90 процента от заразените са оздравели (4 865 930), а 386 527 са под лекарско наблюдение.

Мексико регистрира нови 4166 случая на заразяване с коронавирус през последното денонощие, предаде Ройтерс, като се позова на мексиканското министерство на здравеопазването. Мексиканските власти регистрираха и 247 нови смъртни случая, с което общият брой на починалите от вируса в Мексико достигна 89 171. Общият брой на заразените с коронавирус в Мексико е 895 326.