САЩ застават зад южнокорейската кандидатура за ръководител на Световната търговска организация, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Министърката на търговията на Южна Корея Йо Мьон-хе притежава всички умения, за да бъде ефективен ръководител на организацията, посочи снощи в съобщение службата на постоянния търговски представител на САЩ.

В понеделник страните от ЕС се разбраха да подкрепят другата останала кандидатура, на нигерийката Нгози Оконджо-Ивеала, според източници на ДПА.

Американският президент е критичен към СТО. Вчера САЩ заявиха, че организацията има спешна нужда от реформа, така че бъдещият ръководител на организацията ще трябва да има практически опит по търговските въпроси.

Нгози Оконджо-Ивеала бе финансов министър на Нигерия и е работила 25 години в Световната банка.

Йо Мьон-хе участва в решаването на многостранни търговски въпроси от 1995 година, когато пое в министерството на търговията въпросите, свързани със СТО.

Решението кой ще оглави СТО се очаква скоро.

Сигурното е, че за първи път жена ще застане начело на организацията от Женева, която съществува от 25 години.

След среща вчера говорителят на СТО Кийт Рокуел каза, че консултациите ще започнат веднага според профила на организацията в туитър.

Кандидатът, който имаше най-големи шансове да постигне консенсус сред членовете, е Нгози Оконджо-Ивеала, се посочва в съобщение в туитър на организацията.

Бившият генерален директор на СТО Роберту Азеведу подаде оставка в края на август по семейни причини след седем години на поста.