Тежкият трафик над 10 тона през прохода Петрохан окончателно спира в понеделник, 2 ноември.

Това става ясно от съобщение на Атенция "Пътна инфраструктура", макар че големият ремонт на трасето Ботевград-Мездра още не е довършен.

Петроханският проход е много тежък и често зимата създава проблеми при преминаване. Месеци наред обаче тежкотоварните камиони край Монтана биваха пренасочвани в посока София именно през него.

Наобратно - на "изход" от столицата към Видин (и съответно към Дунав мост-2) движението е през Искърското дефиле: Нови Искър - Своге - Мездра. 

Допълнително обстановката се усложнява от трансграничните COVID-договорености, според които тировете в момента нямат обичайните ограничения примерно за събота и неделя и по празници.

Сега от АПИ информират, че движението ще се извършва поне месец двупосочно през Искърското дефиле -  път II-16.

"Очаква се това да продължи до началото на декември, когато целият тежкотоварен трафик ще бъде прехвърлен по Е79. Строителите на участъка Ребърково - Лютидол работят с максимална мобилизация, за да може движението по Е79 да се възстанови колкото се може по-скоро", пишат от АПИ.

От пътната агенция напомнят и че що се касае до леките МПС - до 4,5 т, те ще продължат да могат да се движат през обхода - Ребърково- Лютидол и през самото с. Лютидол, независимо от ремонта на главния път.

Ето и оригиналното съобщение на АПИ:

От 2 ноември /понеделник/ се спира движението на камионите над 10 т през прохода "Петрохан" - път II-81 Монтана – Костинброд. През тази седмица участъкът ще продължи да се ползва като обходен маршрут за превозните средства над 12 т, пътуващи от Видин за София, които преминават през прохода поради модернизацията на път I-1/Е-79 Мездра-Ботевград, в участъка Ребърково-Лютидол.

От 2 ноември тежкотоварните МПС ще преминават двупосочно по другото алтернативно трасе на E-79 - път II-16 Мездра – Нови Искър през Искърското дефиле, по което в момента преминава тежкият трафик за Видин. Очаква се това да продължи до началото на декември, когато целият тежкотоварен трафик ще бъде прехвърлен по Е79. Строителите на участъка Ребърково - Лютидол работят с максимална мобилизация,за да може движението по Е79 да се възстанови колкото се може по-скоро.

Дотогава допълнителен обходен маршрут за МПС до 4,5 т по направлението Мездра-Ботевград е третокласният път III-161 Ребърково - Лютидол и общинската пътна мрежа в село Лютидол, както и всички други пътища от републиканската пътна мрежа, за които няма въведени временни организации на движението и могат да бъдат използвани за алтернативни  обходни маршрути. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват стриктно пътната сигнализация.