„През лятото правителството се заинати като магаре на мост и не подаде оставка. То, правителството или магарето, както искате го наричайте, ни каза, че оставка няма да има, защото идва тежка икономическа и здравна криза и само то може да се справи с нея. Никой друг. И ето че кризата дойде, а правителството, което имаше невъобразимото самочувствие, че единствено то може да се справи с нея, се проваля катастрофално.“

Това написа шоуменът и лидер на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов в профила си във фейсбук днес.

И продължи да критикува правителството, което си спечелило време „с хвърляне на пари от джипката“, но не е подготвило страната за здравната криза.

„Всъщност, правителството използва времето да спаси само себе си, а не да се подготви да помогне на всички. Което е негова основна задача и мисия. Резултатите от това са плачевни - през телевизора здравният министър умолява болниците да не отказват прием на пациенти с Ковид, а пациенти с Ковид умоляват да ги приемат в болница, защото умират. И умират. Щото нямало места“, пише Трифонов.

После припомня, че така си отишъл 76-годишен мъж от Плевен, починал на стълбите пред дома си и 33-годишен от София – след отказ да бъдат приети в болница или закъснели линейки. А в целия хаос умират и хора от други болести.

„И това се случва, въпреки че според данните на Националния оперативен щаб още от март, в момента трябва да има около 5000 свободни легла за заразени с коронавирус в некритично състояние и над 1000 свободни легла в интензивните отделения за хора в критично състояние.  Къде са тези легла? Закрихте ли ги?“, пита лидерът на „Има такъв народ“.

И продължава да пита: „А какво направихте за лекарите и сестрите?“

"Вдигате предизборно заплатите на раздутата си администрация, включително на някаква агенция по сортоизпитване и семеконтрол, щото била на първа линия за коронавируса, а сестрите отново да си стоят с мизерните заплати. Колко пъти сестрите бяха под прозорците и на прозорците на властта, за да искат добри условия на труд и достойно заплащане? Колко пъти ги излъгахте и пренебрегнахте? И не е ли вярно, че голяма част от медиците работят дори за по-малко пари в кризата, заради статута на болниците като търговски дружества? Как стигнахте дотам, че сега искате бусове на жандармерията, бусове на пожарната и такситата да станат линейки? Да, изтребителите и военните кораби определено не стават за линейки“, пише Трифонов.

А постът му завършва така:

„Ето това е резултатът от вашето бездействие през тези няколко месеца. Всъщност, това е резултатът от вашето бездействие или по-скоро престъпно действие в здравеопазването през последните 10 години. Или както казва младият лекар Димитър Лунд, който отива да работи в Германия: „Може да имаш дефицит на легла, може да имаш дефицит на кадри, но най-важното е, че има дефицит на система”. Вие видимо не можете да се справите с този дефицит. Затова си отивайте, за да дойдат хора, които могат да се справят.“

Само за няколко часа под поста на Трифонов, който е споделен над хиляда пъти, се появяват стотици коментари. Много от тях са критични към лидера на „Има такъв народ“, особено заради предишни негови изказвания, неглижиращи опасността от коронавируса.

„Много точно написано вярно е до последната запетайка и точка, но не сте вие който в момента трябва да критикувате защото вашите предавания и вашите събеседници убеждаваха,че няма COVID-19! Всичко е измама. Но вие сте казвали, че най-добрият съдник това е времето и времето показа, че не сте прави!“, пише Tomcho Mekushin.

А Genko Ivanov пита:

„Къде са онези умньовци, завършили Харвард, с които се подигравахте на щаба?“

В същия стил е и постът на Радослава Пенчева:

„Абе, какво ти става? Нали нямаше такъв вирус. Подигравките ти много бяха, чак човек да ти повярва.“

А Plamen Chetelyazov пише:

„Г-н Трифонов, моля Ви, върнете се към Вашите собствени изказвания от април и май 2019 г. на същата тази Facebook страница! На 9 април например казвате, че хората "са принудени всеки ден да гледат по телевизията страшните констатации и заплахи на двама генерали заради нищо", а на 14 май заявявате, че "нито един човек не е починал от коронавирус". Резултатите от тяхното "бездействие или по-скоро престъпно действие" се набиват на очи. Вие обаче носите не по-малка вина! Вие и други като Вас използвахте медийната трибуна и внушавахте гняв, смут и недоверие в обществото, предполагам за да трупате политически дивиденти, но по този начин окрилихте необразованите и безотговорните да бъдат деен контрапункт на съвсем разумни мерки и предложения. Властимащите няма да понесат своята отговорност. Вие също няма да понесете Вашата, нали? За мен сте еднакви. Бъдете здрав!“

Разбира се, много хора подкрепят написаното, не липсват оценки като „Страхотен статус!!!!“

Други, като Панайот Аврамов Левѝ пък дават практически идеи как да се справим с липсата на линейки:

„Това го репоствам защото описва и моето виждане: "Пичове, бесен съм! Ама много! Вие ми се от яд! Сутринта министърът на здравеопазването каза, че ще се наемат микробуси и таксита да возят болни от COVID. Искам всички коли на парламента, колите на зам.-министрите и другите коли от общите гаражи на ведомствата веднага да бъдат пренасочени за возене на болни. Веднага!

Идиоти ли сме бе, хора? През 2019-а колите на парламента са минали 2 000 000 (два милиона) километра. Това са 500 разходки до Париж и обратно - по две на депутат! Това са 50 обиколки на Земното кълбо! Това са две и половина разходки до Луната и обратно!

И сега няма кой да вози болни и линейката е седяла 2 часа да чака на някой да му дойде от гъз воля да приеме болен и да я пусне да събира други болни. СРАМ! Нито имаме медицински хеликоптери, нито имаме самолети за пожари, ама за разходки насам-натам коли бол! Резил!“