В поне 40 от около 120 частни болници в България има разкрити вече COVID отделения. Това съобщи пред БНР Красимир Грудев, председател на УС на Националното сдружение на частните болници.

Така той коментира заповед на здравния министър Костадин Ангелов, според която във всяко лечебно заведение в страната поне 10 на сто от леглата трябва да бъдат приготвени за пациенти с коронавирусна инфекция в областите в червените зони на заболеваемост.

В понеделник Ангелов обясни, че директори на болници бойкотирали заповедта му, въпреки че той бил създал организация.

 
Още при излизането на заповедта на министъра от специализирани лечебни заведения се обявиха против нея като попитаха какво се случва в гинекологични болници и още повече там, където се лекуват основно онкоболни.

„Много от частните болници са специализирани или малки, затова нямат специалисти за лечение на болни с COVID-19 - инфекционисти, епидемиолози, реаниматори. И да приемат такъв пациент, не са компетентни да лекуват такова заболяване“, обясни във вторник и Грудев.

Той допълни, че са се притеснили да не трябва да лекуват пациенти без да имат необходимата компетенция за това.

"Това е еднакво пагубно и за пациента, и за самите лекари, които няма да оцелеят психически, защото са допуснали да почине болен. Отказът на някои болници е признак за отговорност, а не за безотговорност“, каза още председателят на УС на Националното сдружение на частните болници

От Сдружението предлагат да се определят няколко болници, които да бъдат само за COVID пациенти и в тях да се концентрират усилията на различни специалисти.