Нов епизод от сблъсъка ДПС срещу председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

Обвинение, че ГЕРБ и тя с действията си в нарушение на парламентарния правилник и законодателството предпоставят парламентарна криза след бъдещите парламентарни избори - заради съмнение в законността на решения, вземани от Централната избирателна комисия, тъй като има сигнал, че неин член е в "несъвместимост" по закон за поста. А "незаконна ЦИК не може да организира честни, свободни и законни избори". Припомняне, че дори "поканата", отправена към Караянчева за международни наблюдатели на бъдещия вот, не е съобразена със законовата процедура и обещание, че ДПС ще покани наблюдатели "законно", но ще уведоми Съвета на Европа, ПАСЕ, ОССЕ, Венецианската комисия и ЕК за действията на властта и Караянчева. 

Това съдържаше декларация на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на пленарното заседание днес. 

"Лъжа, наглост, арогантност. Дотук се стига, когато някой се самозабравя. От 11 г. ГЕРБ използва силата за аргумент, а не силата на аргументите. ГЕРБ създава предпоставки за парламентарна криза след изборите. Това хората го виждат и ще го покажат на предстоящите избори", обяви той от трибуната и припомни на управляващите, че предотвратяването на краха им е в техните ръце - засега.

И изложи аргументите си - първият от които добре познат от два месеца. А именно - ДПС преди година подава сигнал за несъвместимост на един от членовете на ЦИК, което според движението поставя под съмнение и легитимността на вземаните от комисията решения. За въпросния сигнал Карадайъ съобщи в декларация още на 3 септември. Тъй като Народното събрание назначава ръководството на изборната комисия - сигналът е до Караянчева като председател на "органа по назначение". Досега обаче по думите на Карадайъ казусът не просто не е стигнал до пленарната зала, но и ръководството на парламента отказва да предостави документи, на базата на които се твърди, че проблем с легитимността на член на ЦИК няма. Казусът бил разпределен на комисията по конфликт на интереси на парламента. Тя обаче заседава при закрити врати, а повечето й документи, всички сигнали до нея и разискванията по тях не са публични. 

 
Припомняме, че ДПС се включи и в искането за оставка на Караянчева, което бе гласувано и отхвърлено преди около 2 седмици. От партията не са оповестявали официално името и съдържанието на сигнала досега. Според неофицалната информация става въпрос за Таня Йосифова, която е от квотата на "Обединени патриоти". Според сигнала тя е и на ръководен пост във висше учебно заведение, което обаче, ако е така, е основание за несъвместимост с работата в ЦИК по закон. Само преподавателската дейност не би била нарушение. 

"Няма как незаконен състав на ЦИК да организира законни избори", каза Карадайъ.

Той обяви, че дори опитът на Караянчева да покани международни наблюдатели на бъдещите парламентарни избори не е съобразен с Изборния кодекс. 

Припомняме, че Караянчева обяви чрез парламентарния пресцентър за въпросната покана, като мотивът й бе, че има "спекулации" за честността на изборите и ще се даде "допълнително спокойствие и гаранции на българските граждани за честността и признаването на изборните резултати".

Според ИК редът за отправяне на покана към международни наблюдатели (по отношение на ПАСЕ страната ни е длъжна да отправя такива покани, а международни наблюдатели и от ПАСЕ, и от ОССЕ има на всички парламентарни вотове у нас - б.р.) е чрез Министерството на външните работи, а не чрез председателя на Народното събрание. Текстът е в сила от 2016 г. - тоест приет е от мнозинство на ГЕРБ. Механизмът е следният:  "Министерството на външните работи отправя покана към международните организации, както и към лицата, посочени от партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, или от чуждестранни партии и неправителствени организации."

Затова Карадайъ обяви, че ДПС ще спази закона. И поканите ще са придружени от сигнал към Съвет на Европа, Венецианската комисия, ОССЕ и ЕК  - и за "незаконния" по думите му състав на ЦИК, и за всички "незаконосъобразни" действия на председателя на Народното събрание в лицето на Караянчева. 

Реакция от страна на Караянчва, ГЕРБ или "Обединени патриоти" - както и при предишни случаи, когато ДПС е поставяло казуса, не последва.