Френският президент Еманюел Макрон се обяви днес за дълбока реформа на правилата за Шенгенското пространство за свободно движение в Европа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Призовавам за реформа из основи на Шенген и за по-голям контрол", каза Макрон при пътуване до френско-испанската граница, където той посети граничния пункт Льо Пертюс. Той каза, че ще направи първи предложения в тази насока на Европейския съвет.

Френският президент се обяви и за създаване на гранична полиция на ЕС, която да отговаря за охраната на външните граници на Шенгенската зона.

Числеността на френските сили за сигурност по границите на страната ще бъде удвоена. Там вместо 2400 ще бъдат разположени 4800 гранични полицаи и митнически агенти, съобще още Макрон.

Той уточни, решението е било взето заради засилването на заплахата след неотдавнашните атентати, включително в Ница.

Във Франция през последните три месеца заради вече приетите мерки са били предотвратени 32 терористични акта. Разработен е и законопроект, който ще бъде представен на правителствено заседание на 9 декември.

Според представители на френските и италианските власти главният заподозрян за нападението в Ница, тунизиец, е пристигнал в Италия по море, преди да отиде във Франция малко преди атаката.

Макрон коментира днес, че е прекалено рано да се говори със сигурност за детайлите около това нападение, но подчерта, че е ясно, че терористични атаки може да бъдат извършвани от хора, които използват миграционните потоци.

Терористичните мрежи са станали още по-глобализирани, предупреди френският президент и подчерта, че Европа трябва да засили отговора си.