Вместо обособяване на карантинни хотели, каквато идея лансираха властите, от съюза на туристическия бизнес в Банско предлагат базата в курорта да се използва за възстановяване на хора от целия континент, преболедували COVID-19, съобщава БНР.

На работна среща, провела се вчера в късния следобед, хотелиерите в планинския курорт са изразили своите тревоги около призива да се осигурят места за карантиниране и изолация както на контактни с болни от коронавирус, така и на медицински персонал.

От бранша в Банско твърдят, че имат далеч по-рационална идея, която България може да предложи на всички европейски граждани, заяви Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес:

"Базата, която имамев региона - в Банско, като цяло. Предлагаме през Министерството на туризма като наш принципал, да се обърнем към здравните министерства, не само на България, а и на цяла Европа – рехабилитационните процеси за възстановяване на болните, преболедували COVID-19, да бъдат тук при нас. Защото имаме базата, имаме кинезитерапевти, защото имаме спа центрове, и защото планината, която е до нас, ни дава чист въздух и енергия за възстановяване от тази тежка болест."

От бранша признават, че с тази идея ще спасят и бизнеса си, тъй като към момента повечето хотели в зимния ни курорт остават затворени заради несигурността. Предложението ще бъде внесено в министерството на туризма днес.