Германия подкрепя разширяването на ЕС и това е шанс, който Скопие не бива да пропуска. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция след онлайн среща на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани. Тя подчерта че условията на България за присъединяването на Северна Македония към ЕС не са промени от много години.

"Учудвам се, че това изглежда ново за тях. Ще понесем отговорността си. Свикнали сме да носим отговорност. Много ми се иска и колегите в Скопие да я понесат. Фактът, че имаме немско председателство в момента и Германия е една от държавите основателки, които подкрепят разширяването, мисля, че е шанс, който Скопие не бива да пропуска. От около месец се опитваме да водим интензивни преговори, само че много повече чувах какво няма да се направи, а не какво ще се направи, така че да сближим позициите си. Съветът беше отложен за след 1 седмица. Може би трябва Скопие по-интензивно да използва това време", коментира Захариева.

Тя призова за изпълнение да двустранните договори.

"Добросъседството е хоризонтален критерий. Това е с цел, когато седнем на една маса в ЕС да няма отворени въпроси между държавите-членки. Берлинският процес има три приоритета. Той е създаден с цел сближаване на страните от Западните Балкани и по-лесното им интегриране към европейските норми и правила. Едното е икономика и свързаност, второто - добросъседство и третото - сигурност. Така че съм убедена, че не само за България, добросъседските отношения са хоризонтален критерий и те са изключително важен такъв“, каза още вицепремиерът. 

Захариева бе категорична, че езика на омразата към България не бива да продължава в Северна Македония.

"Твърдо вярвам, че в Договора за добросъседство, които подписахме през 2017 г и влезе в сила след ратификация на двата парламента през 2018 г., ако се изпълнява добросъвестно и не се търсят начини за заобикаляне и неизпълняване на разпоредбите му, има всички гаранции да се решат отворените въпроси. За съжаление не наблюдаваме това от известно време. Много пъти сме говорили с колегите от Северна Македония. Имаме дълг към бъдещите поколения. Имаме дълг и към сегашните. Ако нямаме истинско помирение и честно с дух на добра воля поставяне на масата и решаване на отворените въпроси, това помирение няма да бъде възможно. В последните няколко месеца имаше над 10 000 негативни публикации, които спряхме да броим. Аз бих ги определила като език на омразата към България. Не бива това да продължава", заяви Захариева.

Тя декларира, че България е била и ще бъде една от държавите, които ще поддържат страните от Западните Балкани в това число и Северна Македония към пътя към ЕС,

"Разбира се и те трябва да понесат своята отговорност", категорична бе тя.

Външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че преговорите на Северна Македония за ЕС изцяло зависят от разбирателството между Скопие и София. Той обясни, че се работи много упорито по консултации, свързани със следващите стъпки в процеса на разширяване и за това да бъдат реализирани скоро, с останалите членки на ЕС, част от които е България.

"Затова е необходимо да бъде постигнато разбирателство с България. А това изисква интересите на България да намерят разрешение. Защото когато една държава принадлежи към ЕС, тя трябва да вземе участие в определянето на рамката. Но този въпрос може да бъде разрешен между двете страни, участващи в спора“, каза Маас.

Той посочи, че това е и условието за провеждането на Междуправителствената конференция

"Но ние не можем да вземем никакви решения, които да повлияят на тези двустранни отношения. Това зависи изцяло от разбирателството между България и Северна Македония. Това е съществуващото условие всички 27 членки да изчистят пътя за преговори за присъединяване с Северна Македония и Албания и аз се надявам това да стане скоро", каза Хайко Маас.

Македонският външен министър Буяр Османи подчерта важността на Договора с България.

"Трябва да се придържаме към рамката и инструментите на Договора с Република България. Вярваме, че преговорният процес не е само бюрокрация. Нашият фокус е да продължим да зачитаме Договора и неговите инструменти, Да оставим на историците изясняването на историческия процес, но и да зачитаме правото на самоопределение. Само така ще направим необходимите стъпки към разрешаване на проблемите", каза Османи.

Той благодари на Германия за инициативата и отговорността в усилията за провеждане на междуправителствената конференция, на която трябва да се вземе решение дали Северна Македония ще започне преговори за ЕС.

"България трябва да остане посветена на дневния ред за евроинтеграцията на Западните Балкани. Вярвам, че имаме съвместно бъдеще и че ще намерим начин за разрешаване на разногласията", каза още македонският външен министър.