Мерките на правителството за справяне с коронакризата са "неадекватни". Ако ситуацията може да се опише с една дума, то тя е "несигурност" - за здравето и за работата. Министерството на здравеопазването извършва "браунови движения", ресорният министър се държи като "инспектор в детска педагогическа стая". Новата опорна точка е, че хората са виновни за разпространението на заразата. Няма отчетност на изхарчените в борбата с COVID-19 средства.

Така вицепрезидентът Илияна Йотова вижда ситуацията с овладяването на пандемията от страна на управляващите. И предлага: да бъде организиран широк форум, водещ в който да са експертите - да се обобщи какво и как трябва да се направи, след което институциите, разединени сега, да седнат на една маса и да се вземат мерки.

Най-точният показател е една червена карта

"Най-точният показател е една червена карта - тя вече цялата е червена. Няма област, община и село, където няма проблем със заразата." Така Йотова отговори на въпроса адекватни ли са мерките на правителството. По думите й от насаждане на "страх и стрес" през пролетта сега сме на другия полюс - пълна либерализация.

Йотова се възмути от вчерашната магистрална обиколка на премиера Бойко Борисов, който този път вози на задната седалка на джипа здравния министър Костадин Ангелов и директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Докато те му говореха за COVID мерки, линейки и пр., той ги прекъсваше, за да обърнат внимание на "красотата" - как се лее бетон, поставя се маркировка и пр. А в един момент премиерът изпусна волана и се наложи намеса на спътника му вдясно.

"Двама лекари, двама професори да им показва как бучи маркировката на магистралата... Няма да коментирам повече, прекалено много уважавам пътниците. Имаше момент, в който шофьорът изпусна волана. Дано да не е изпуснал волана и на държавата съвсем...", посочи вицепрезидентката.

По думите й "в Европа, за разлика от нас, си направиха много сериозни изводи и си затегнаха здравните системи през лятото". "Говоря за адекватни мерки, а не за затваряне на държавата. В Европа се локализираха огнищата, къде са клъстерите. А у нас правителството прехвърли цялата отговорност върху директорите на училищата, само че те не са богове", заяви Йотова.

Да слезем от бръснача и да се държим като сериозни хора

Йотова бе помолена да коментира и думите на вицепремиера Томислав Дончев, който преди няколко дни заяви, че управлението на COVID кризата е като "изкуство" да ходиш "по ръба на бръснача".

"Да слезем от бръснача и да се държим като сериозни хора - кому е нужно да ходим по ръба на бръснача", заяви тя.

И продължи с това, че хората не вярват, че мерките са адекватни. Не вярват, че обещаваните от Борисов и министрите му пари за справяне с кризата ще бъдат дадени или ако бъдат - за какво точно се харчат. "Помните ли, че имаше една парламентарна комисия, прочетете стенограмите. Не знаем за какво се харчат тези пари, знаем за едни милиони, едни числа, но не знаем за какво се дават. Парите последния път не стигнаха до много лекари. Да видим механизма - ще стигнат ли до общинските болници, които само допреди няколко месеца министърът искаше да затваря. Как тогава не можеха да се справят с един грип, а сега могат?", заяви Йотова, визирайки специализираната парламентарна комисия, пред която уж трябва да се отчитат харчовете, но наличната информация в нея към момента е доста оскъдна. 

Според Йотова е "непонятно" и това, че Народното събрание е изключено от решения по мерките за кризата. "Нашият парламент е изцяло отстранен от този поток. Вчера министърът отиде, каза някаква информация и не позволи да му бъде зададен и един въпрос", даде пример.

Държавата е пред експлозия

Вицепрезидентката обобщи: Несигурност - такава в момента е ситуацията в държавата. Несигурност, защото хората не знаят могат ли да имат достъп до здравеопазване. Несигурност - утре ще мога ли да работя, ще имам ли работа.

"COVID все още е предмет на политическа битка, което не прави чест. Хората искат да видят обединени институции", заяви още тя, като тук препратката е ясна - президент и премиер са в открита война. 

Но това не е напрежение само между институциите, а и вътре в държавата - допълни Йотова. "Тя (държавата) е пред експлозия. Ние нямаме отговор на нито един въпрос, който да направи хората спокойни", заяви още.

Новата опорна точка

И даде пример с вчерашния брифинг на здравните власти - насъскване на съсловията - лични лекари срещу ДКЦ-тата, лекари срещу фармацевти.

"Здравният министър се държеше като инспектор в детска педагогическа стая, че купуваме лекарства. Новата опорна точка е, че обществото е виновно за заразата", посочи още Йотова, визирайки упреците, че хората се презапасяват с медикаменти.

По думите й Министерството на здравеопазването извършва "браунови движения", а премиерът - "разходки" с джипа.

"Вижте, ще излезем от тази криза въпреки правителството, въпреки здравния министър. Ще излезем заедно като граждани. Не съм съгласна, че хората са безотговорни. Мразя сравнението, че не сме германци - ние предлагаме прекрасни неща, но има едни безотговорни българи, които не искат да ги спазват", опонира още Йотова.

Предложението: първо експертите, после политиците

Вицепрезидентката направи и едно предложение "с риск да ме упрекват": Да се направи "много сериозен форум" с участието на директори на болници, съсловните организации, синдикатите, за да се направи "фотографска снимка" каква е ситуацията и да се набележи като своеобразен протокол какви трябва да са следващите действия за справяне с пандемията. 

Йотова посочи, че този форум трябва да е под шапката на здравния министър. Трябва да се отчете всичко - от налични легла през заплащането на медицинските лица и не само - и на тези в социалните домове, за които вицепрезидентката прогнозира, че ще са следващите COVID огнища. "Стига вече с тези нови и нови форми, които задръстват системата", призова Йотова.

На въпрос не трябва ли първо политиците да започнат да си говорят, а после да работят заедно с експертите, тя заяви: "Ако политиците си говорят само с лозунги, няма как да седнем на една маса. Не от политиците трябва да тръгват нещата, обратното е. Водещите са експертите, лекарите."

Според нея още от самото начало на кризата това е била позицията и на президента - да има протокол за действие, предвидим и базиран на експертиза. Румен Радев е критикуван за това, че напролет обвиняваше кабинета за твърде строгите мерки, задушаващи икономиката. "Ето от това политиканстване искам да излезем", заяви вицепрезидентката.

Тя коментира и темата за Северна Македония, като по думите й "не ни казват цялата истина". Според Йотова е имало "натиск в Берлин" и четейки знаците, прогнозира, че "ще има компромис".