Случаят с "циментираните" дървета на столичната улица "Парчевич" в сърцето на София доведе до търсене на нов зам.-кмет на район "Средец" по строителство и архитектура. Досегашният се е разделил с поста си.

Това се разбра от отчет на кмета на района Трайчо Трайков (ДБ) за свършеното след сигнала от предишните дни, че стволовете на дърветата са "бетонирани" с теракол при ремонта на тротоара. И още - според експерти, които са били повикани, за да се запознаят с казуса, опасност за дърветата от случилото се в последните дни няма. Очаква се да бъдат предоставени кадрите от видеонаблюдението в района на ул. "Парчевич", за да се установи, ако е възможно, кой е изсипал теракола в основите на дърветата.

През последната година район "Средец" управлява ремонтни дейности в пъти повече като обем от предходни години (от порядъка на 10-15 пъти по-голяма площ тротоари плюс две детски градини).

Това може и да е някаква причина да научавам за проблемни казуси от социалните мрежи, но така или иначе е задължение на заместник-кмета по строителство и архитектура на района да полага необходимите усилия проблемите да се откриват в зародиш. По тази причина от днес длъжността е вакантна.

Търся човек с подходящо образование и квалификация, отговорен, инициативен и неуморен и с безупречна репутация. 1600 лв. основна заплата без право на допълнителни ангажименти", пише кметът.

При първата проверка на случая се оказа, че е изсипан теракол, не цимент. После от "Спаси София" обясниха, че стореното не е поправено, а само засипано с пръст отгоре. 

Сега развитието на казуса по думите на Трайков е следното: 

Според независими арбористи, потърсени по инициатива на районната администрация в "Средец", няма опасност събитията от последните два дни да доведат до някакви отрицателни последици за дърветата. Становището на районния експерт по екология също е, че дърветата не са застрашени, но кметът очаква и още мнения.

Според проверката тераколът, изсипан в основите на двете дървета, е бил изгребан още в понеделник вечерта. Такъв материал не се използва в ремонта на конкретния тротоар. Трайков обаче е поискал от Дирекция "Сигурност" към Столичната община достъп до записите на общинската система за видеонаблюдение в района - за да се провери кой казва истината.

Установено е още, че дори след отстраняване на теракола са останали прекалено широки циментови подмазки по ръбовете на карето около някои от дърветата.

"По наше указание те вече са стеснени от изпълнителя, както и възложихме да се уголемят самите карета с открита почва (съгласувано със "Зелени системи")", казва кметът.

По думите му има няколко текущи забележки към качеството на ремонта, но се очаква изпълнителят да ги отстрани до приключване на срока за самия ремонт. Той изтича на 30 ноември и ако забележките не бъдат отстранени, ще има санкции. 

Един гранитен бордюр е подменен с бетонови прегради, тъй като стволовете на две от дърветата са прекалено близо до пътното платно и няма място за цял дебел бордюр. Изваденият гранитен бордюр е наличен за използване в друг ремонт, макар че не е в перфектно състояние, отчита още Трайков. И добавя, че разчита гражданите да продължават да подават сигнали за всякакви неща, както досега.