След като в продължение на почти 45 минути заместник-председателят на Народното събрание от ГЕРБ Емил Хрисов и групата на БСП водиха спор по процедурни хватки, след като се чуха обвинения в заплахи и в заглушаване на опозицията и след като дебатите по данъчните закони бяха на практика прекъснати, председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова изненада всички. 

Тя практически подкрепи исканията и оплакванията на цялата група на БСП и безпрецедентно обясни на заместник-председателя на парламента, нейния съпартиец Христов, че не води адекватно заседанието и че го е "изпуснал". След което поиска той да сдаде доброволно воденето днес и след 10-минутна почивка да даде възможност на друг председател да го продължи. 

До ситуацията се стигна след като докато залата обсъждаше данъчните закони и предложенията на БСП за въвеждане на прогресивно данъчно облагане, Лъчезар Иванов (ГЕРБ), очевидно отегчен, поиска процедура по прекратяване на разискванията. Тя бе приета от Христов, макар че вече имаше записани изказвания от няколко депутати от левицата. Предложението бе гласувано и прието с гласовете на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Очаквано - това предизвика гнева на БСП и почти всички налични депутати на социалистите в залата започнаха да правят процедури по начина на водене и обвиниха Христов в заглушаване на опозицията, в отнемане правото на българските граждани да чуят и техните позиции и авторитарно водене на заседанието. 

Таско Ерменков дори обяви, че е възможно, ако от ГЕРБ продължават така да водят заседанията, групата на БСП да застане пред трибуната и да не допуска изказвания на депутати от управляващата коалиция. Възможно било левицата отново да напусне и залата. 

В крайна сметка - след предългото "дърляне", заяждане и сочене с пръст, засега край на спора бе сложен от Дариткова, чието искане за 10-минутка почивка бе уважено моментално от Емил Христов. Тя подкрепи позицията на левицата - по правилник би трябвало записаните депутати да се изкажат, дори и да е имало гласувана процедура по прекратяване на дебатите.

Единственият, който подкрепи Христов бе Валери Симеонов, който обяви, че е възхитен от начина на водене от страна на Христов. 

След 10-минутната почивка обаче се оказва, че отново Емил Христов води заседането. Той обаче обясни, че след забележката на Дариткова е прегледал протоколите и наистина - депутатите от БСП имали право да се изкажат.

След приемането на данъчните закони, би трябвало комисията по бюджет и финанси да започне обсъждането на второ четене на трите бюджета за следващата година. Заседанието на комисията обаче трябва да се проведе в залата на НС, а скандалите до този момент бавят обсъжданията с над един час.

Иначе - в крайна сметка, за поредна година, Народното събрание не прие предложението за отмяна на плоския данък и въвеждането на програсивна данъчна скала и семейно подоходно облагане. 

Докато от БСП се изредиха поне 10-на депутати, които опитаха да защитят желаната от тях промяна, от ГЕРБ се изказа единствено Александър Иванов, който просто и ясно обясни, че ГЕРБ е поела ангажимент да не променя системата до края на мандата си и че не смята да го прави, каквото и да искат социалистите. 

Конкретното предложение на БСП е следното - необлагаем доход на хората до 26 г., 50 лв. данъчни облекчения за дете с работещ родител и така направена скала на прогресивния данък, така че ставката да се качва над 10% за хората с доходи над 3900 лв. Те би трябвало да плащат 15%, тези с над 6000 лв. - 20%, а тези с над 9000 - 25%.