Премиерът Бойко Борисов посети компресорната станция "Расово", като посещението бе излъчено на живо в неговия профил във фейсбук. Станцията е част от т.нар. Балкански поток, а всъщност е част от втората тръба на газопровода "Турски поток", а по документи се води "разширение на газопреносната ни инфраструктура" в България. С Борисов бе и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"Най-важното е, че даваме възможност на българския бизнес и потребител да може на най-евтина цена, откъдето поискат да си доставят газ. От 3-те млрд. (куб. м газ - б.р), които можем да вкараме от Гърция, остават 1 млрд. и нещо и другата част можем да я трансферираме. Щом изплатим инвестицията, можем да определяме капацитета в зависимост от това кой е най-евтин газ", коментира Борисов.

Той обясни, че компресорната станция ще бъде оборудвана с 3 модерни компресорни агрегата.

"Те са от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора. Агрегатите са снабдени с нискоемисионни горивни камери, съответстващи на изискванията на екологичното законодателство. На обекта работят около 150 души персонал на строителя, "Булгартрансгаз" ЕАД и строителния надзор. В началото на декември ще бъдат завършени всички строително-монтажни работи по площадката", допълни Борисов (тук той очевидно говори за друг газов проект - за интерконектора с Гърция, който проект навърши 10 години, но тепърва се строи. Той следва да е връзката на България с ТАР - б.р.).

Премиерът разгледа административните сгради, халетата и турбините в станцията и се снима със служители на обекта. За разлика от друг път той бе с маска и спазваше дистанция дори при снимките.

Т.нар. Балкански поток, част от който е КС-Расово, свързва тръбата на "Турски поток" от границата ни с Турция с продължението и - от границата ни със Сърбия. Проектът струда общо около 3 млрд. лв., като според официални изявления от енергийното министерство в бъдеще при натоварване на капацитета на тръбата се очакват 9 млрд. лв. приходи за 20 години. Капацитетът е резервиран на 80 и 90% на излизане и влизане от "Газпром" и компании, свързани с "Газпром". 

В България строителят на самия газопровод е саудитският консорциум "Аркад", избран с обществена поръчка, преминала през странни обрати, включително съдебни, свързани и с партньора за доставка на тръби. Той е руски. Неотдавна се разбра, че мениджмънтът на "Аркад" е сменен и вече се управлява от руски гражданин. Появиха се и подизпълнители постфактум - руски и беларуски фирми.

Двете компресорни станции се строят от консорциум с участието на "Главболгарстрой".

 

САЩ, които налагат санкции на компаниите, свързани със строежа на "Северен поток" 2 и втората тръба на "Турски поток", се очаква скоро да излязат със съобщения, след като дадоха 30-дневен срок на участниците в проектите да се оттеглят. За Вашингтон тръбата, която минава през България, както и да бъде наричана на родна територия, си е част от "Турски поток" и това бе заявено неколкократно от високопоставени представители на Държавния департамент.

Ето и официалното съобщение на правителствената информационна служба:

Газопреносната ни система е модернизирана и реверсивна, с най-добрите компресори, така че можем във всички посоки да транспортираме газ. Направили сме инвестиция в компресори за 360 млн. лв., като по този начин имаме не само диверсификация, но и даваме възможност на българския бизнес и потребители на най-ниска цена да им се доставя газ и да се транспортира. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който направи оглед на изграждащата се в момента компресорна станция "Расово". Заедно с другата компресорна станция - "Нова Провадия", двете компресорни станции ще служат за повишаване на налягането по трасето на "Балкански поток". На КС-Расово вече са монтирани трите компресорни агрегата, произведени от американската компания Solar Turbines. Други четири броя от същия вид компресорни агрегати от най-ново поколение е предвидено да бъдат монтирани и на КС "Нова Провадия". Агрегатите ще бъдат снабдени с нискоемисионни горивни камери и ще отговарят на всички изискванията на екологичното законодателство.

Към настоящия момент продължават да се изпълняват строително-монтажните работи на бъдещата площадка на КС-Расово, като се очаква те да приключат през декември. На площадката освен трите газотурбокопресорни агрегата ще бъдат разположени също административна сграда, производствени и обслужващи сгради. Общата стойност на договора за проектиране, доставка и изграждане на двете компресорни станции възлиза на близо 180 млн. евро.

Компресорните станции са ключови за реализацията на проекта "Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница". Линейната фаза на проекта също е в напреднала фаза на изграждане. Сама по себе си тя представлява истинско инженерно предизвикателство предвид тежката геология на места и трасето, което пресича множество естествени препятствия като реки, канали, дерета, автомобилни пътища, жп линии и друга техническа инфраструктура. Изпълнението на проекта не спря дори по времето на извънредното положение заради пандемията от COVID-19, като се работи при спазване на противоепидемични мерки. Наред с това се полагат сериозни усилия за опазване на културното наследство, като с мащабни археологически кампании не се допуска унищожаването на археологически ценности при строителството на газопровода.

През настоящата и през изминалата година са проучени общо 87 обекта по трасето на "Балкански поток", като най-важните резултати са от разкопките при с. Владиня и гр. Летница. Очаква се на голяма изложба в Националния археологически институт с музей на БАН да бъдат представени най-интересните находки от проучванията по "Балкански поток". Общият размер на направените разходи за археологически проучвания възлизат на над 18 млн. лв.

Както газопроводът, така и съоръженията към него след въвеждането им в експлоатация ще бъдат част от газопреносната система на Република България. Реализацията на проекта е от съществено значение за утвърждаването на страната ни като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз като цяло.

Изграждането на "Балкански поток" цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна да окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ. Като ключов проект за пазарната интеграция, "Балкански поток" ще допринесе за гарантиране на доставките на природен газ за страната и за региона, като същевременно ще допринесе за създаването реални условия за диверсификация на източниците и маршрутите и възможност за пренос на допълнителни количества природен газ за и през България.

Само преди 5 месеца, за да се запознае с напредъка по изграждането на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница на посещение у нас по покана на министър-председателя Бойко Борисов бе сръбският президент Александър Вучич. Двамата лидери огледаха с хеликоптер разширението на българския газопровод в района на Летница, след което посетиха Велико Търново.

Малко по-късно Борисов посети и газохранилището в Чирен.

"Важно е да имаме къде да съхраним повече газ, затова работим за разширяването на хранилището в Чирен. Като продължение на всичките ни газови връзки тази година полска компания направи цялостно проучване, за да се види колко са здрави скалите и дали не е опасно. Всичко това е завършено и може да се разшири до 1 млрд. и 100 е доказано, че е безопасно да се разшири", заяви Борисов.

И допълни:

"Неслучайно влязохме в инвестиционния фонд на инициативата "Три морета", който дава 40 млн. Ще го използваме него. Това е най-важното – да имаме къде да съхраним повече газ. Трябва да има в хранилищата, за да може компаниите да си напазаруват после газ. Това е изключително добър проект за диверсификацията. Инвестицията е около 1 млрд. и тя ще се изплати. Задачата на "Булгартрансгаз" е да осигури финансирането и максимално бързо да приключи с подготвителните работи за разширяването на хранилището до февруари - март 2021 г. На 200 км като площ на 2 км под земята се нагнетява газ и там се съхранява."

По време на посещението на премиера стана ясно, че 550 млн. куб. м е количеството газ, който може да се съхранява там.

"Проектът за разширение на газовото хранилище цели да се увеличи съхранението двойно. Всички ще искат да дадат пари за този проект, защото е геополитически и ще се изплати", каза още Борисов.

Ето какво съобщиха от правителствената информационна служба:

Разширяването на газохранилището "Чирен" е продължение на големите ни газови проекти. Всичко това е безопасно. Затова и участваме с 40 милиона лева във фонда на Инициативата "Три морета". Това заяви министърпредседателят Бойко Борисов, който направи оглед на проекта за разширение на капацитета на подземното газово хранилище "Чирен".

Премиерът Борисов подчерта ключовата роля на хранилището за диверсификацията на енергийните ни източници.

"Важно е да имаме къде да съхраняваме газа, особено когато е евтин. Инвестицията ще се възвърне от таксите, които фирмите ще плащат за съхранението на горивото", посочи още министър-председателят.

По думите му подготвителните работи по проекта трябва да приключат до февруари-март следващата година. 

Газовото хранилище е единственото в България, използва се за компенсиране на сезонната неравномерност на потреблението на синьо гориво у нас и е един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки. Проектът за разширение стартира през 2019 г. и предвижда увеличаване на обема работен газ от 500 млн. кубични метра до 1 млрд. и увеличаване на дебита на добив и нагнетяване от 4 - 5 млн. до 8 – 10 млн. кубични метра/ден. Това ще стане възможно чрез прокарването на 10 нови високопродуктивни сондажа. Осигуряването на допълнителен обем за съхранение в хранилището "Чирен" ще насърчи търговията с природен газ, ще повиши пазарната конкуренция и ще допринесе за функционирането на ликвиден газов пазар.

Проектът е в синергия и с проекта за терминал за втечнен газ край Александруполис и ще даде възможност на търговците и потребителите на газ в региона да се възползват в пълна степен от динамичното развитие и конкурентните предимства, осигурявани от пазара на втечнен природен газ.

Стойността на проекта за разширение на газохранилището "Чирен" възлиза на между 250 и 270 млн. евро. Към настоящия момент се реализира етапът за 3D сеизмични проучвания върху площта на Чиренската структура. Към средата на месец август проучванията на терен бяха успешно приключени и до края на 2020 г. се очаква да завършат анализът и интерпретацията на получените данни. За 3D проучванията е предоставено безвъзмездно финансиране в размер на 3 900 000 евро, което се равнява на 50% от общата стойност на проучването.