Журналистите, разпространяващи дезинформация и фалшиви новини, трябва да получават ефективни присъди от най-малко 5 години затвор.

Такова мнение изказа българският евродепутат Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Той участва в разговор с български журналисти преди пленарната сесия на Европарламента идната седмица. На 23 ноември ще бъде представен докладът „Засилване на свободата на медиите – защитата на журналистите в Европата, речта на омразата, дезинформацията и ролята на платформите“ на полската депутатка Магдалена Адамович от ЕНП. Докладчик в сянка по темата е българската социалистка Елена Йончева.

Ден по-късно пък ще има дебат с участието на върховния представител за външната политика Жозеп Борел, посветен на борбата с безнаказаността на престъпленията срещу журналистите по света.

„Основен проблем не е свободата на словото, а дезинформацията и фалшивите новини, най-вече в интернет пространството. Навсякъде се напълни със странни информационни сайтове. Интервюта не съм давал от май. За последните няколко месеца прочетох десетки мои интервюта, уж дадени от мен, както и твърдения, които някои от информационните сайтове се опитват да подписват от мое име. Мисля, че отдавна е време да има наказателна отговорност. Не журналистите да бъдат освободени от тази отговорност. А тези, които са - хайде са ги наречем непочтени в най-добрия случай, да получат своето справедливо наказание. Според мен то е ефективни присъди. И минимумът е 5 години. Защото се заблуждава цялото общество. И това води до абсолютна паника и ужас, постоянно се появяват странни твърдения, ако говорим специално за COVID-19“, аргументира се Слабаков.

И отсече:

„Смятам, че хората, които си позволяват да тиражират фалшиви новини, трябва да бъдат причислени към тероризма.“

Клуб Z попита евродепутата консерватор не се ли опасява, че при определени обстоятелства, например политически пристрастия, свободното изразяване на мнение може да бъде изтълкувано като клевета.

„Това, че някой ще бъде осъден, защото се намесват политици или властимащи, се нарича злоупотреба с власт и също според мен е наказуемо“, отговори той.

Той е убеден, че всеки трябва да носи отговорност. Според него не е възможно да е така, когато някой каже нещо по телевизията, а да не носи отговорност, когато го напише в интернет.

Андрей Слабаков окачестви като абсурдно съдържащото се в доклада за медиите предложение на Елена Йончева за европейско законодателство, гарантиращо защита на журналисти от съдебни дела. Евродепутатката използва като мотив случая с убийството на малтийската разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция през 2017 г. Преди гибелта си тя е била обект на над 50 дела, повечето от които за клевета. Целта е била изтощаване на журналистката.

След тази реплика Йончева, която също участва в брифинга, уточни, че това не важи за разпространяващите умишлена дезинформация.

В доклада, който ще бъде представен в понеделник, съвсем умишлено не се споменават поименно държави, допълни българската представителка. Целта е да бъде насочено вниманието към общоевропейски решения. Според Елена Йончева обаче при прочитането лесно ще се разбере за кои страни става дума.

Елена Йончева

По нейно настояване в документа е била включена възможността за създаване на европейски фонд в помощ на разследващата журналистика. Пак благодарение на нея е включено предложение за повишаване на прозрачността на финансирането на медиите. И не само на собствеността – това лесно се заобикаля чрез подставени лица. Изрично се казва за проследяване на финансовите потоци и конкретните източници, финансиращи отделните медии.

„Искаме финансирането на разследваща жуналистика да не се извършва през български държавни структури. Защото ще се разпределя за наши хора. Искаме да е от оторизирани европейски институции“, каза Елена Йончева.

Същевременно тя е избана за докладчик от името на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) в Европарламента по нова резолюция за „златните паспорти“ в ЕС. България е една от страните, които Еврокомисията критикува, че лесно дават гражданство срещу инвестиции.

Йончева обаче призна, че след критичния доклад на Еврокомисията у нас са предприети законови изменения. В момента те се разглеждат от Народното събрание. Депутатката очаква до няколко мвесеца да представи конкретно предложение за резолюция.

Освен това Елена Йончева е един от деветимата евродепутати, избрани да преговарят за новите правила за митрация и убежище. И е основен докладчик по създаването на новата Европейска агенция за убежището.