Националният съвет на БСП да вземе решение за изключване от партията на варненския й депутат Иван Д. Иванов. Причината - участието му в побой над местния председател на партията в Долни Чифлик Валентин Вълчев в края на октомври. Това е препоръката на Контролната комисия на БСП към партийния пленум след извършена проверка на случая, заради който БСП-Варна вече свали доверие от народния представител, съобщиха от "Позитано" 20 днес. 

Контролният орган на БСП "остро осъжда акта на насилие от депутата от левицата Иван Д. Иванов срещу Валентин Вълчев – председател на ОбС на БСП в Долни Чифлик и предлага на НС на БСП той да бъде изключен от партията. Върху председателя на структурата във варненската община Долни Чифлик повече от година е оказван натиск от народния представител Иван Д. Иванов и от областния председател Цонко Цонев, според свидетели и самия Валентин Вълчев. Върху него е нанесен побой на 20 октомври във Варна, когато е брутално пребит от трима мъже, доведени лично от Иван Димов Иванов, който присъствал на насилието като поръчител", се твърди в съобщението. 

Според градския съвет на БСП е имало и други случаи, в които депутатът, нарочен за изключване, е отправял заплахи. Припомня се, че по случая има образувано досъдебно производство,което поради участието на народен представител е изпратено по компетентност от Варненската прокуратура в София. 

И вътрешнопартийната война между местния лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов и "Позитано" 20 продължава. Контролната комисия на социалистите обяви проведен областен съвет на партията под тепетата за нелегитимен. Той е бил свикан от Гергов (който първоначално подкрепи Конелия Нинова за избора й за председател първия път, после стана част от партийното ръководство, после бе изгонен оттам - б.р.). И решението на местния актив за избор на областен председател на левицата в лицето на Атанас Петков е обявено за нелегитимно. Мотивите на контролната комисия са, че присъственият списък за форума е е непълен, има фалшифицирани подписи, липсва необходимият кворум. 

В присъствения списък на Пловдивския партиен форум на 11 ноември са фигурирали 75 партийци, но не са вписани двама членове на ОблС с право на присъствие, е установила комисията.  Констатирано е, че организаторите не са се съобразили с решението на Изпълнителното бюро на НС на БСП за отлагане на заседанията на областните съвети на БСП в състав над 30 членове, прието на 10 ноември във връзка с епидемичните мерки.

Комисията е препоръчала да се свика ново заседание на Областния съвет на БСП в Пловдив след уточняване състава и числеността му, съгласно Устава на партията. Комисията предлага да бъде извършена пълна проверка за организационното състояние на общинските и районни организации в област и град Пловдив.

Припомняме, че в последните месеци след победата на Корнелия Нинова на вътрешни избори за лидер на партията, 8 депутати напускана хартията и парламентарната група. Ако и Иван Д. Иванов бъде изключен от партията, той ще трябва да стане независим народен представител. И ще е вторият представител на БСП Варна в тази ситуация след Красимир Анков.