Мариана Векилска и екипът на „България в 60 минути“ по БНТ 1 получиха престижното отличие на церемонията „Достойните българи“.

Всеки делничен ден в 17:00 ч., водещата и екипът ѝ потапят зрителите в живото туптящо сърце на страната, показвайки градивното, но и проблемите. Отличието им бе връчено от  Христо Кънчев, носител на големия приз „Достойните българи“ за 2015 г. Церемония на вестник „24 часа“ се провежда за 19-та поредна година, а инициативата се наложи като каузата, която утвърждава доброто у българите и намира новите герои на нашето време.  

Мариана Векилска направи емоционално признание към екипа си, породено от наградата на „Достойните българи“:

„Благодарна съм, защото това е признание, че „България в 60 минути" е светъл лъч в телевизионното пространство. От над 20 години работя в кадър и едновременно с това зад кадър. Познавам твърде добре информационния поток и съдържанието, което произвеждаме за зрителя. Екипът на „България в 60 минути" - това са 30-40 души от цялата страна, търси и разказва истории, които вдъхновяват, които утвърждават българския дух и показват един различен облик на България. Разбиваме наложените негативни стереотипи за българите и доказваме, че навсякъде - във всички кътчета на България - има градивни, прогресивни хора, които мислят за общността, които милеят за подобряване на средата на живот, за повишаване на културата, отнасят се с грижа и внимание към околната среда. Има българи, които са предприемчиви и които развиват малък или среден бизнес и го правят по цивилизован начин. Такива са нашите истории - за прогрес, който съществува тук, за хора, които не се оплакват и не мрънкат, а се адаптират към новите предизвикателни обстоятелства, в които живеем. Горда съм с тези хора - те ме карат да се гордея, че съм българка. Горда съм и с големия си екип, който много вярно напипа тона на предаването от самото начало. Приемам наградата от името на чудните ми, цветни, умни, изобретателни, неуморни, невероятни репортери от цяла България!“

Емил Кошлуков. Снимка Велислав Николов

Генералният директор на БНТ, Емил Кошлуков, връчи награда на престижната церемония „Достойните българи“ на д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария, отличен за пример на вдъхновяваща отдаденост към науката, както и на младши сержант Атанас Секулов за пример на решаваща помощ към изпаднал човек в беда. 

„Д-р Илиев не можа да присъства лично, но видео посланието, което отправи той към нас, ме накара да се замисля, как ни разделят проблемите на днешно време. В историята на човечеството е имало много разриви – и верски и етнически, и идеологически, те са застрашавали живота, сигурността, здравето на хората неведнъж. Във всички тези периоди на сблъсъци е имало хора, които са били гласа на разума, но тези периоди са отминали. Най-важни винаги са били тези достойни хора-медиатори, които изместват негативния фокус с чистите си и добронамерени действия. Хора като младши сержант Атанас Секулов, които се спускат на помощ на ближните и непознатите, така откровено и сърдечно. Вие сте достоен за пагона, радвам се да Ви видя и благодаря!“