За четири поредни седмици Дарик радио ще смени познатото си съботно издание „Седмицата“ с нов формат - „Стълбището: радио форум на Дарик за идеи“.

Негов водещ отново ще е програмният директор на радиото Константин Вълков, а идеята е в седмиците преди изборите слушателите да получат повече и по-разнообразна информация от гости от по-широк спектър, а не само от политиците.

„Идеята ми е предизборната кампания да не протече като предишни пъти с еднотипни предизборни заучени фрази на политици, а да бъде малко по-свободен разговор като обсъдим адекватни и смислени идеи за развитието на България напред“, каза пред Клуб Z Вълков.

„Стълбището“ ще се излъчва в събота в познатото време от 10 до 13 часа, а темата на първото предаване този уикенд (3 септември) ще бъде „България на кръстопът: големите идеи за развитие”.

На 10 септември предаването ще е посветено на темата „Български буквар: защо образованието има значение“, на 17 септември – „Истински лъжи: как да се справим с морето от дезинформация и къде е енергийната истина?” и на 24 септември – „Горещо място: ключовите теми, от които зависи развитието на България”.

„Планираме през октомври да издадем печатно издание на база всички разговори и идеи в "Стълбището", което ще подарим на всички нови депутати“, съобщи още Вълков.

Изданието ще носи името „Стълбището: годишен печатен форум за идеи“ и ще съдържа 48 идеи за това как да направим България по-добро място за живеене.

„Печатното издание ще достигне до всички бъдещи депутати, министри, шефове на агенции, областни управители, политици, властимащи. Изданието ще се разпространява безплатно“, добави водещият на предаването.

А защо е наречено „Стълбището“?

„Стълбището“ е символ на прогреса: стъпало по стъпало това са идеите, които движат България напред. Това печатно издание — първо по рода си — ще представи състоянието на демокрацията, локалните политики през погледа на български мислещи лидери и анализатори от различни пътеки на обществото“, обяснява Вълков.

Идеята му е всички – слушатели и читатели, да усетят пулса на българските политически и обществени идеи.

„А надеждите са, че ще се разискват теми от критична важност, като предизвикатествата пред либералната демокрация, бързата глобализация, иновациите, радикалните технологични промени, състоянието на образованието, родната политическа система. Поканили сме за участие доказани обществени лидери, автори, артисти, философи, учени, предприемачи, за да говорят за големите идеи на 2023 година — от бизнес и култура, до политика и наука“, завършва водещият.