Европарламентът подготвя извънредна сесия между Коледа и Нова година, за да даде съгласието си за споразумение между ЕС и Великобритания, пише „Политико“.

Изданието се позоавава на представители на Съюза и дипломати.

Пленарната сесия вероятно ще се състои ва 28 декември. Целта е да се даде възможност на правителствата на страните членки да имат най-последната дума преди края на преходния период след „Брекзит“, който изтича на 31 декември. Така е предвидено в процедурите на ЕС.

Евродепутатите ще бъдат готови да гласуват за потенциално споразумение по всяко време, твърди източник от Брюксел. Според друг представител на Съюза извънредната сесия е неизбежна в случай, че има споразумение за гласуване. Дипломати цитират думи на генералния секретар на Европейския съвет Йепе Транхолм-Микелсен. Той заявил пред посланиците на страните членки, че Съюзът вече е преминал етапа, в който Съветът може да даде на евродепутатите текст, който да бъде гласуван на редовна сесия.

И макар да има евродепутати, които настояват да не се бърза, а да бъде проучено споразумението, преобладава мнението, че не трябва да има ваканция на ЕП, която да тласне Лондон и Брюксел в пропастта на „неспоразумението“, отбелязва „Политико“.

Евродепутатите на няколко пъти изтъкнаха, че ще гласуват за споразумението само след като това направи и британският парламент. Това води до риска от извънредна работа. Разработената от ЕП система за дистанционно гласуване още в първите месеци на пандемията обаче гарантира възможността всеки да гласува от дома си или оттам, където се намира, без особени технически затруднения.

Колкото и сложно да е споразумението, евродепутатите ще трябва да кажат само „да“ или „не“, твърди изданието.