Избраният за президент на САЩ Джо Байдън назначи за свой специален пратеник по климата Джон Кери, който служи като държавен секретар при президента Барак Обама от 2013 до 2017 г., предадоха световните медии.

Демократът Кери (76 г.), който загуби президентските избори от републиканеца Джордж У. Буш през 2004 г., ще бъде член на Съвета по национална сигурност. Той ще бъде първият в неговия състав с ресор климатичните промени.

Назначението отразява разбирането на Байдън за глобалното затопляне като за "спешен въпрос на националната сигурност". То е обратно на възгледите на действащия президент Доналд Тръмп, който извади САЩ от Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Байдън обеща да върне страната в него.

“Aмерика скоро ще има правителство, което третира климатичната криза като спешна заплаха за националната сигурност, каквато тя е", написа Кери в туитър, след като щабът на Байдън обявяви назначението му. "Горд съм да партнирам с избрания за президент, с нашите съюзници и с младите лидери на климатичното движение да се изправя срещу тази криза като президентски пратеник по климата".

По късно той добави: “Работата, която ние започнахме с Парижкото споразумение, е далече от свършена. Връщам се в правителството, за да върнем Америка обратно в пътя да отговорим на най-голямато предизвикателство за това поколение и за тези, които ще го последват. Климатичната криза изисква всички на работа".

Освен, че присъедини САЩ към Парижкото споразумение, Кери беше и един от архитектите на ядрената сделка с Иран от 2015 г., от която Тръмп изтегли САЩ през 2018 г., критикувайки я като неизгодна. Сделката позволи да бъдат свалени 12-годишните международни санкции срещу Иран в замяна на неговия ангажимент да съкрати ядрената си програма до нива, които не позволяват производство на ядрено оръжие. Тръмп върна и увеличи санкциите, а в отговор режимът на аятоласите възобнови обогатявеното на уран и постепенно преустанови изпълнението на задълженията си по сделката.