Предложението на управляващите за свикване на Велико народно събрание (ВНС) за приемане на нова конституция стигна днес своя естествен край, след като то не събра необходимaта парламентарна подкрепа. 

При нужни 160 гласа "за" гласуваха 111 народни представители. 93-ма бяха "против", 8 се въздържаха.

Самата точка в дневния ред на заседанието на Народното събрание днес влезе изневиделица като такава - вчера в късния следобед. Дебатите пък продължиха близо два часа и половина, като най-открояващото се в него бе тезата на депутатката на ГЕРБ Десислава Атанасова, която оглави и спорната комисия за дебати по конституционните промени, заседавала само веднъж - че ако сега опозицията подкрепи свикването на ВНС, то правителството ще подаде оставка.

Десислава Атанасова.

Ако не - то тогава БСП и ДПС бетонирали "статуквото". Не стана ясно откъде черпи Атанасова тази увереност предвид факта, че да - на 14 август, анонсирайки с видеообръщение във фейсбук намерението на ГЕРБ да пише нов основен закон, премиерът Бойко Борисов даде такава заявка, но многократно след това обяви, че кабинетът остава, защото има мисия да се бори с COVID-19.

По време на днешните дебати нямаше нито един представител на правителството начело с министър-председателя. Това даде основание на БСП и ДПС: а) да поставят под съмнение искреността на обявената от Борисов оставка в момента, в който се приеме решение за свикване на ВНС; и б) да обявят, че тази извънредност е, за да се прикрие фиаското, което управляващите претърпяха с проекта си за основен закон - разкритикуван преди ден и от Венецианската комисия, под извънредността на мерките срещу коронакризата, които се обявиха по същото време, по което започнаха дебатите.

Без никаква изненада и БСП, и ДПС затвърдиха още в самото начало, че няма да подкрепят ВНС. Това направиха и независимите отцепници от левицата. А мотивите са вече известни: правителството направи това предложение, за да "тупа топката" насред протестите с исканията му за оставка, за отвличане на вниманието, този парламент е делегитимиран пред обществото и пр. А Крум Зарков (БСП) обърна внимание и на начина, по който точката днес влезе извънредно в дневния ред.

"Когато вчера привечер изневиделица разбрахме, че това ще е първа точка, първоначално ни обзе почуда това пък сега откъде се взе. След този фарс - след становището на Венецианската комисия. Но изненадата ни не трая дълго. Това е конституционен кьорфишек - започнал между два протеста и завършил между два бюджета. Това е за отвличане на вниманието от задълбочаващата се криза", започна Зарков.

И обяви властта за "изчерпана, безидейна, уплашена власт, но власт, готова на всичко, за да остане на власт. Дори чрез основния закон на страната." А после изброи недъзите на проекта за нова конституция, сред които прокурорско-съдебната законодателна инициатива, сгрешеният герб, липсата на преамбюла и др. "Можеше и подигравателно да се обърнем към псевдоконституционната ви комисия. Няма доклад на тази комисия сред разглеждането на тези документи по точката днес. Събрахме се, те не бяха много, огледахме се, почудихме се какво ли правим тук, позасрамихме се и си обещахме да се видим пак. Това не се случи, друго заседание на комисията нямаше, ама не заради COVID, а защото нито един авторитет не пожела да участва" - продължи с ирония Зарков, визирайки комисията на Десислава Атанасова, която в действителност не заседава, а самото й създаване бе дадено на Конституционния съд. Решението му се чака, но пък вече се знае, че 9 от 9 правни становища на юристи гласят, че комисията е в разрез с основния закон.

Крум Зарков.

После депутатът от ГЕРБ насочи вниманието си към лидера на "Воля" Веселин Марешки. Както е известно, Марешки няколко пъти промени мнението си ще дадат ли депутатите му подкрепа за първоначалното внасяне на конституционните промени или не. В крайна сметка дадоха, макар лидерът да призна, че сам не е чел текстовете, а после гръмна и скандал с дадени концесии на плажове на негови близки.

"Самият факт, че се гледа това днес, е благодарение на хора, които признаха чистосърдечно, че не са чели проекта за конституция и за които "конституция" звучи като "концесия", вметна Зарков.

А после посочи, че "никой досега не си е позволявал да хвърли конституцията в едната посока - народът да тръгне след нея, докато той бяга в другата". И се обърна към управляващите с думите: "Именно в частта, която се нуждае от преосмисляне - прокуратурата, вие не предлагате ни-що. Нищичко."

"Никой от вас ли не иска да остане в историята като ума, създал новата Конституция на Република България?! Защо никой не пое отговорност - кой е майката, кой е бащата? Затова ще приемем, че е плод на вашия колективен труд. С това ще останете в историята, това ще е вашата визитна картичка. Изпълнителната власт ви използва - имената на министрите няма да стоят под този проект. Вашите имена и вашите гласове ще стоят под този срамен акт", заяви и Явор Божанков от левицата.

В защита на проекта говори Тома Биков (ГЕРБ). За да обяви, че "от казаното дотук става ясно, че конституционните дебати в България биха били изключително трудни, защото трудно би могъл да се намери фокусът и темата за разговор - обществото ще трябва тепърва да търси къде да проведе този разговор". Днес можело да се сложи началото на процедурата, но съдейки по настроението на опозицията, това нямало да стане. От ГЕРБ обаче щели да търсят място за дебати "през следващите месеци и години".

"Ние не сме обявили война на настоящата конституция, направихме предложението в ситуация на силно обществено напрежение с желанието да обособим място, на което политическите партии и гражданите могат да проведат дебати за бъдещето на България. Ние лансирахме идеите на протеста", заяви още Биков.

След което също призна, че в самата ГЕРБ не харесвали всичко в проекта:

"Ние не подкрепяме всички тези идеи, напротив - също имаме много забележки по тях. Но нашата цел е в тази зала да влезе разговорът от площада."

Тома Биков.

На финала Биков направи своеобразна прогноза, обръщайки се към опозицията: "Вероятно ще ви се наложи да търсите политически консенсуси в бъдеще."

"Политическите консенсуси няма да бъдат възможни без нас, а в политиката майсторството е да работиш с тези, които не харесваш, а не само с тези, които харесваш."

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пак определи проекта като "удар по демокрацията". Подчерта, че "конституцията трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и и креативно политическо време". А за "прибързаното внасяне" заяви, че го свързва със становището на Венецианската комисия:

"Срамът ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата."

Мустафа Карадайъ.

Красимир Ципов и Десислава Атанасова опитаха да защитят проекта, като посочиха, че основната реформа в него е именно в главата за съдебна система, а Венецианската комисия се е произнесла положително (тя всъщност обяви, че пак няма реформа в прокуратурата, б.р.). Попитаха и къде са конституционните промени, изготвяни в президентството.

"Помните ли какви бяха идеите на президента Радев? Голяма част от тях са искания на гражданското общество и на протестиращите и са част от проекта, внесен от ГЕРБ, ОП, "Воля" и независими. Те са и част от становищата на Венецианската комисия и противно на становищата, че тя убива проекта от критики, тя изказва положително становище в глава съдебна власт", заяви Атанасова.

И "хвърли бомбата":

"Днес, уважаеми, имате шанс да получите оставката на премиера Борисов и много странно, че точно вие, опозицията, се противопоставяте на този шанс. Помните ли 14 август (изявлението на Борисов с обещаната оставка, б.р.). Ето, днес настъпи този момент. Когато можете да получите оставката на Борисов, можете да получите оставката на правителството. Не е ли странно днес да крепите статуквото, да крепите управлението на Борисов."

На това опонира Иван Ченчев (БСП):

"Въвеждате в заблуждение цялата зала. Ако правителството беше искрено, тук щеше да дойде министър-председателят, да си носи оставката и ако беше събрал гласовете, щеше да я депозира и ние да я гласуваме. Така че премиерът излъга - това да е ясно на всички граждани. Иначе трябваше да е тук с всичките си кукли на конци."

Колегата му Кристиан Вигенин също попита къде е Бойко Борисов, "тъй като обяви, че ще подаде оставка".

"Една такава сериозна дискусия не знам как изобщо е възможно да се проведе без министър-председателя, който обяви, че ще прави рестарт. Технологиите вече го позволяват - да го пуснем от джипката", предложи Вигенин.

Иначе в дебатите от "Обединени патриоти" пак настояха за образователен ценз за гласуване, както и за референдуми (с които може да се променя и формата на държавно управление). От "Воля" пък оправдаха първоначалното си решение да подкрепят проекта за конституция на управляващите с това, че дали шанс на опозицията да даде своите предложения, но сега щели да гласуват "против". Как са гласували така и не стана ясно, тъй като председателката на Народното събрание Цвета Караянчева обяви 30-минутна почивка преди разглеждането на държавния бюджет за 2021 г. и пропусна да обяви гласуването по групи.