Законодателният хаос около скандалната поправка в Закона за потребителския кредит, позволила неустойките по кредити да са 100% от размера на самия кредит, се задълбочава.

Изменението, внесено от независимия депутат Спас Панчев, но прието и с гласовете на ГЕРБ, се появи "скришно" в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС. И бе прието "тихо" и без дебати. Щом се разбра какво са направили депутатите, в петък се появиха призиви президентът Румен Радев да наложи вето, омбудсманът Диана Ковачева обяви, че ако неустойките влязат в сила - ще сезира Конституционния съд, а властта бе обвинена в лобизъм. Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че ремонтът на Закона за потребителския кредит ще бъде отменен от ГЕРБ и ще се върне старото положение. С аргумент, че "не сме лобисти". 

В резултат - ГЕРБ реши да поправя стореното в Закона за потребителския кредит чрез преходните разпоредби на Закона за ДДС с... внесена промяна в преходните и заключителните разпоредби на бюджета за 2021 г. Странната законодателна практика (очаквано) бе скрепена от извънредно заседание на бюджетната комисия в НС вчера. Въпреки че срокът за предложения за изменения в бюджета изтече още на 13 ноември, в доклада за второ четене на 24 ноември се появи нов параграф - отменящ приетите преди това поправки в Закона за потребителския кредит. 

Процедурата по влизане в сила приетите от Народното събрание промени в Закона за ДДС, обаче не спира да тече само заради обещания на властта. Така днес президентът Румен Радев обяви, че налага вето на частта от Закона за ДДС, свързана със Закона за потребителския кредит и огромните неустойки, които бяха разрешени при нарушаване на клауза от договор за такъв кредит (ако той не е от банка - б.р.). Това значи, че приетото миналата седмица не може да влезе в сила, тъй като държавният глава не издава указ за обнародване в "Държавен вестник". 

В същото време - освен ако в хода на приемането на бюджета днес от ГЕРБ не размислят, ще се гласува отмяна на законовите текстове, оспорени от държавния глава. Това не спира обаче процедурата по гласуването на наложено вето. 

Какво излиза на практика - Народното събрание ще трябва да се произнесе по ветото на Румен Радев върху неустойките от 100% от размера на кредита в следващите дни, въпреки че е твърде вероятно още днес да "отмени" същите текстове, които са обект на ветото. Още по-голямото объркване е, че реално ГЕРБ днес предлага чрез Закона за държавния бюджет да отпадне скандалният текст, който обаче...  практически не съществува в правния мир. Защото не е влязъл в сила. А не е влязъл в сила, защото не е обнародван - заради ветото.

Ако президентът обаче не бе наложил вето, това би значело да допусне спорните текстовете за огромни неустойки при бързи кредити да влязат в сила. И да разчита, че управляващите ще си спазят обещанието да отменят въпросните неустойки. Каквато гаранция няма как да има на практика. 

Иначе мотивът на Радев за ветото е, че със "скришно" внесените и "тихо" гласуваните неустойки по бързи кредити "се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите. Те ограничават правото на защита и достъпа на гражданите до съд, както и налагат правно нетърпимо ограничение на правомощието на българския съд да преценява дали договорите съответстват на закона и морала".