Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Когато нещо започне като порнография, то винаги приключва като порнография."

С тази мисъл бившият конституционен съдия Пламен Киров коментира тази сутрин пред бТВ приключилия проект за нова конституция.

"Основните цели бяха постигнати - те бяха политически, не юридически. А именно - да не се стигне до оставка на кабинета, служебно правителство на президента Румен Радев и предсрочни избори“, коментира Киров.

По повод изказването на Десислава Атанасова вчера в пленарната зала - че ако съберат нужните гласове, могат да получат така желаната оставка на кабинета "Борисов", професорът коментира:

"Предполагам, че тя е сериозен човек и това, което говори, не го е мислела."

Киров казва, че в деня, в който се обявяват нови извънредни мерки, едва ли Борисов е щял да подаде оставка - по-скоро щял да намери претекст да не го прави.

Той припомни още, че при едно евентуално извънредно положение изборите може да се отложат от пролетта за есента - конституцията го позволява.

Киров напомни също, че във временната комисия за обсъждане на предложената от ГЕРБ нова Конституция половината не бяха юристи, а и нито един изявен експерт не обяви, че ги е консултирал.

Единственият, който призна, че е писал Конституцията, си подаде оставката (бившият правосъден министър Данаил Кирилов), уточни преподавателят по конституционно право.

Киров напомни, че в становището си Венецианската комисия е изъткнала, че подходът на българските управляващи за съставяне на нов основен закон "не се вписва в европейските демократични стандарти".

Той каза, че дори при Учредителното събрание във Велико Търново през 1879 г. броят на депутатите е бил точно такъв 240, макар че населението е било по-малко. А подходът е за "бананова република" - в европейска държава не се прави така. Променя се самият тип политическо представителство, каза Киров.

Киров по-скоро е "за" Велико народно събрание, когато се касае за подобни промени:

"Ако този парламент имаше възможността да измени конституцията, тежко ни и горко - като виждаме какво е нивото на юридическата мисъл в него и нивото на дебата по един такъв изключително важен проблем.

Конституцията не е нито министерска инструкция, нито постановление на Министерския съвет, за да можем да го променяме по три пъти на ден."

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.