ЕС и САЩ опитват да се месят във вътрешните дела на Русия и Беларус. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на посещение в Минск и среща с президента на Беларус Александър Лукашенко, предаде ТАСС.

Президентът на Беларус пък изрази готовност за организирането на повторни избори... само след приемането на нова конституция.

В началото на изявлението си Лавров увери, че Русия е отдадена на споразуменията, постигнати по време на срещата на върха на 14 септември в Сочи.

"Уважаеми Александър Григориевич, първо, поздрави от Владимир Владимирович. Той потвърждава всичко, за което сте постигнали в миналото съгласие с него, и особено споразуменията, подписани в Сочи по време на посещението Ви", каза той. "Ние имаме общ интерес от укрепване на отношенията си. Можете да го наречете по различен начин, но ние имаме една и съща цел - да постигнем взаимна изгода за нашите народи, нашите държави и нашата Съюзна държава", добави министърът.

Инициативи за беларуското общество

Москва е готова да подкрепи президента на Беларус Александър Лукашенко в изпълнението на предложените от него инициативи, свързани с беларуското общество, заяви руският външен министър.

"Вие излязохте с редица инициативи, които вярвам, че са много важни за беларуското общество", каза Лавров. "Както президентът Путин подчерта неведнъж, ние сме заинтересовани от това тези инициативи да се проведат. Готови сме да ги подкрепим, винаги сме отворени за това".

Лукашенко е заявявал многократно, че съществуващата в страната социална система е отчасти авторитарна и е необходимо да се изгради система, която да не е обвързана с личността на президента, припомня ТАСС.

В тази връзка президентът на републиката потвърди готовността си да се откаже от част от президентските правомощия, но само в рамките на конституционната реформа. Според него нови избори са възможни само след приемането на новата конституция на Беларус.

Европа

Сергей Лавров заяви, че ще обсъди в Минск заплахите във връзка с оттеглянето на САЩ от споразуменията за контрол на оръжията.

"Разбира се, днес ще проведем ежегодното заседание на съвместния ни колегиум, където ще разгледаме ключови въпроси на международната политика: Кавказ, Близкия изток, Европа, Евроатлантическата зона, където заплахите се натрупват преди всичко в резултат от факта, че американците унищожават всички споразумения за контрол на оръжията", каза руският министър. "Но на заседанието на колегиума основната ни задача ще бъде да осигурим конкретни споразумения за изпълнението на нашата съвместна програма за съгласувани външнополитически действия, която Вие и президентът Путин одобрихте и която е пътна карта за ежедневните ни отношения с нашите беларуски приятели. Затова съм много доволен, че отново ни приемате преди това важно събитие и вашите оценки, разбира се, ще бъдат много, много полезни за нас", подчерта Лавров.

По-рано Съединените щати се оттеглиха от Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег и от Договора "Открито небе".

Враждебно отношение

Западните страни проявяват враждебно отношение към Русия и Беларус, активно се опитват да повлияят на вътрешните процеси на тези две държави, заяви Лавров.

"Разбира се, говорихме за отношенията, които се развиват между нашите страни и Запада - НАТО, ЕС, САЩ. Виждаме, честно казано, враждебно отношение към Русия и Република Беларус. Виждаме опити за активно влияние върху вътрешните процеси в нашите страни и в интерес на истината западните лидери не го крият особено много", каза той.

Министърът изрази недоволство и от това, че Западът приема документи "за насърчаване на демокрацията".

"Такъв вече съществува за Русия, сега са внесли същия документ в Конгреса на САЩ за Република Беларус. Приемаме го спокойно, ние сме Съюзна държава, има с какво да се защитим, как да защитим независимостта си. Това е общата позиция на нашите президенти и правителствата ни", каза Лавров.

Съюзнически връзки

Русия и Беларус се ангажират с всички споразумения, постигнати на най-високо ниво, и се придържат към курса на укрепване на съюзническите и стратегическите връзки във всички области.

"Току-що приключихме разговора си с президента на Република Беларус Александър Григориевич Лукашенко. Президентът потвърди ангажимента си към всички споразумения, постигнати на най-високо ниво между нашите държави. На първо място, имам предвид пътя към всеобхватно укрепване на нашите връзки - съюзнически, стратегически - във всички области", отбеляза Лавров.

По думите му на срещата страните са обсъдили въпроси за външнополитическото сътрудничество и изпълнението на Програмата за координирани действия в областта на външната политика на Съюзната държава за 2020-2021 г.

"И днес, като вземем предвид оценките, изразени по време на разговора с президента, ще проведем съвместно заседание на колегиумите на министерствата на външните работи на Руската федерация и Република Беларус. За нас като дипломати това е най-важният компонент от съвместната ни работа, в допълнение към ежегодните посещенията на външните министри", съобщи първият дипломат на Русия.

Той посочи, че такива механизми съществуват в почти всяка област на междудържавното сътрудничество, включително и в културното.

"Днес, буквално щом приключим работата си, ще се проведе съвместно заседание на колегиумите на министерствата на културата, което също е много важно за насърчаване на контактите между хората, хуманитарния обмен. Ние активно подкрепяме това", каза Лавров.

Интеграция в многостранни структури

Лавров отбеляза, че Русия високо оценява приноса на Беларус за насърчаване на интеграцията в многостранни структури като Евразийския икономически съюз (ЕАЭС).

"Беларус председателства ЕАЭС. Ние високо ценим инициативите и действията, които Минск предприема на този пост за насърчаване на нашата многостранна интеграция", каза той.

Както посочи министърът, следващият етап ще бъде председателството на Беларус в Общността на независимите държави (ОНД).

"Разменихме мнения за приоритетите, за това как ще продължим напред с нашите приятели. Подкрепяме ги и вярваме, че всичко това ще бъде от полза за нашето сътрудничество в рамките на ОНД", подчерта Лавров.