Теориите на конспирацията нямат общ модел, но сякаш най-разпространената им разновидност е теорията за световния заговор. В скорошно проучване 26 000 души от 25 държави трябваше да отговорят дали вярват в съществуването на "група от хора, която тайно контролира събитията и управлява света".

37 процента от американците отговарят, че това "определено или вероятно е вярно". Съгласни са и 45 процента от италианците, 55 на сто от испанците и 78 процента от нигерийците.

Теориите на конспирацията, разбира се, не са творение на QAnon: те съществуват от хиляди години. Някои от тях дори оказват голямо въздействие върху човешката история. Да вземем за пример нацизма. Тъй като успя да превземе цяла държава и предизвика Втората световна война, обикновено възприемаме нацизма като "идеология", пък било то и зловеща.

Но в сърцевината си нацизмът е теория за световния заговор, базирана на антисемитска лъжа:

"Заговор от еврейски финансисти доминира света и планира унищожението на арийската раса. Те организират болшевишката революция, управляват западните демокрации и контролират медиите и банките. Само Хитлер е успял да съзре коварните им трикове – само той може да ги спре и да спаси човечеството".

Осъзнаването на общата структура на теориите за световния заговор може да обясни защо са толкова привлекателни, но и погрешни.

Структурата

Теориите за глобално съзаклятие настояват, че зад безбройните световни събития, които виждаме на повърхността, се крие една-единствена зловеща група. Идентичността на тази група не е константна – някои вярват, че светът тайно се управлява от масони, вещици или сатанисти; други че - това са извънземни, "рептили" или други подобни клики.

Но основната структура е съхранена – потайна група контролира почти всичко.

Теориите за световната конспирация често обединяват противоположностите. Нацистката твърди, че на повърхността си комунизмът и капитализмът само изглеждат като непримирими врагове. Да, ама не. Именно в това се опитват да ви убедят евреите! И може би си мислите, че семействата Буш и Клинтън са заклети врагове, но те просто играят театър – в действително посещават едни и същи партита.

От тези предпоставки възниква функционираща теория за света. Събитията по новините са хитро проектирана димна завеса, целяща да ни заблуди, а известните лидери, които отвличат вниманието ни, са просто марионетки в ръцете на тези, които наистина управляват света.

Примамката

Теориите за световната конспирация са способни да привлекат множество последователи, отчасти защото предлагат едно-единствено пряко обяснение на безброй сложни процеси. Животът ни многократно е разтърсван от войни, революции, кризи и пандемии. Но ако вярвам в някаква идея за световен заговор, аз се радвам на успокояващото усещане, че всичко ми е ясно.

Войната в Сирия? Не е нужно да изучавам историята на Близкия изток, за да разбера какво се случва там. Това е част от голямата конспирация. Развитието на 5G технологията? Не е нужно да извършвам изследвания върху физиката на радиовълните. Това е конспирацията. Пандемията от COVID-19? Няма нищо общо с екосистемите, прилепите и вирусите. Очевидно е част от конспирацията.

Ключът за основата на теорията за световния заговор отключва всички загадки на света и ми отваря вратите към ексклузивен кръг – на тези, които осъзнават какво се случва. Това ме прави по-умен и по-мъдър от обикновения човек и дори ме издига над интелектуалния елит и управляващата класа: професори, журналисти, политици. Виждам какво те пренебрегват или какво се опитват да прикрият.

Недостатъкът

Теориите за световната конспирация страдат от един и същ основен недостатък: те предполагат, че историята е много проста. Ключовата им предпоставка е, че е относително лесно да се манипулира светът. Малка група хора могат да разберат, предскажат и контролират всичко, от войни и технологични революции до пандемии.

Особено забележителна е способността на тази група да предвижда 10 хода напред в световната настолна игра. Когато пуснат вирус някъде, те вече знаят не само как ще се разпространи по света, но и по какъв начин ще се отрази на световната икономика година по-късно. Когато организират политическа революция, те могат да контролират нейния ход. Когато започват война, те знаят как ще завърши.

Но светът е много по-сложен. Да разгледаме, например, американското нахлуване в Ирак. През 2003 г. единствената световна суперсила атакува средно голяма държава от Близкия изток, твърдейки, че иска да премахне запасите ѝ от оръжия за масово унищожение и да сложи край на режима на Саддам Хюсеин. Някои подозираха, че Америка не би отказала да си осигури господстваща роля в региона и да установи контрол над жизненоважните иракски петролни находища. В преследването на целите си Съединените щати изпратиха най-добрата армия в света и похарчиха трилиони долари.

Няколко години по-късно какви бяха резултатите от тези огромни усилия? Пълен провал. Нямаше оръжия за масово унищожение и страната беше потопена в хаос. Големият победител във войната всъщност беше Иран, който се превърна в доминиращата сила в региона.

Така че трябва ли да заключим, че Джордж Буш и Доналд Ръмсфелд са били ирански къртици под прикритие, изпълняващи дяволски умен ирански заговор? По никакъв начин. Правилният извод е, че е изключително трудно да се предскажат и контролират човешките дела.

Не е нужно да нападате държава от Близкия изток, за да научите този урок. Независимо дали сте член на училищното настоятелство или просто сте се опитали да организирате парти изненада за рождения ден на майка си – вероятно знаете колко трудно е да контролирате хората. Направите ли план, той се проваля. Опитате ли се да запазите нещо в тайна и на следващия ден всички говорят за това.

Договаряте се с доверен приятел и в решаващия момент той ви забива нож в гърба.

Теориите за световния заговор ни карат да вярваме, че макар да е много трудно да се предскажат и контролират действията на 1000 или дори 100 човека, изненадващо лесно е да се водят за носа близо осем милиарда души.

Реалността

Разбира се, има и много истински конспирации по света. Лица, корпорации, организации, църкви, фракции и правителства непрекъснато преследват различни заговори. Но точно затова е толкова трудно да се предскаже и контролира светът в неговата цялост.

През 30-те години на миналия век Съветският съюз наистина решава да разпали комунистически революции по целия свят; администрацията на Рузвелт пък планираше да трансформира американското общество чрез "Новия курс" (New Deal); ционисткото движение преследваше целта си да създаде родина в Палестина. Но тези и безброй други планове често се противопоставят един на друг и нито една група хора не командва парада.

И днес вероятно сте мишена на множество конспирации. Колегите ви може да кроят заговор, за да настроят шефа срещу вас. Голяма фармацевтична корпорация може да подкупи вашия лекар, за да ви предпише вредни опиоиди. Друга голяма корпорация може да притиска политиците да блокират разпоредбите за екологията и да ѝ позволят да замърси въздуха, който дишате. Някой технологичен гигант може да е зает с хакването на личните ви данни.

Една политическа партия може да наглася по свой вкус избирателните райони в страната ви. Възможно е чуждо правителство да се опитва да разпали екстремизма във вашата страна. Всичко това може да са истински конспирации, но те не са част от един глобален заговор.

Понякога корпорация, политическа партия или диктатура успява да концентрира значителна част от световната власт. Но когато това се случи, почти невъзможно е да я задържи. Защото голямата власт води до голяма публичност.

Всъщност в много случаи голямата публичност е предпоставка за придобиване на огромна власт. Ленин например никога не би спечелил властта в Русия, ако бе избягвал общественото внимание. В началото Сталин действаше при закрити врати, но само докато монополизира властта в Съветския съюз. След това неговият портрет виси във всеки офис, училище и дом от Балтика до Тихия океан. Силата на Сталин зависеше от този култ към личността. Идеята, че двамата диктатори са просто параван на истинските задкулисни управници, противоречи на всички исторически доказателства.

Осъзнаването, че нито едно съзаклятие не е способно тайно да контролира целия свят, е не просто вярно – то също така ни дава сила. Това означава, че можете да разпознаете конкуриращите се фракции и да се съюзите с някои групи срещу други. В това се състои и реалната политика.

-----

Ювал Ноа Харари е израелски историк и автор на бестселърите "Sapiens: кратка история на човечеството", "Homo Deus: Кратка история на бъдещето", "21 урока за 21-ви век" и други. Анализът му е публикуван в "Ню Йорк Таймс", преводът е на Клуб Z.