Ромейн Грожан от "Хаас" оцеля при ужасяващ инцидент след третия завой на Гран При на Бахрейн във Формула 1. Той допусна грешка, болидът му излетя от трасето след лек  сблъсък с Даниил Квят ("Алфа Таури") и се вряза с над 200 км/ч в предпазната ограда.

Грожан малко преди удара, отзад е Квят.

Колата се раздели на две и избухна в пламъци, а след близо половин минута в огнения ад французинът изскочи от кокпита. Той има леки изгаряния по ходилата и ръцете и съмнения за счупени ребра - това стана ясно преди да бъде откаран в болница.

Това стана в началото на състезанието, то бе спряно за час и половина, докато се възстанови мантинелата. Кокпитът на Грожан се бе вклинил точно в нея. Всички си отдъхнаха, когато го видяха да сяда в сервизен автомобил, подпомогнат от стюарди - без една от обувките си.

След това видеоповторенията показаха и начина, по който пилотът се измъкна от огъня, докато огнеборци опитваха да го спасят. Толкова тежък инцидент във Ф1 не е имало от повече от 20 години.

Частите от болида на Грожан. Долу - кокпитът, от който се измъкна французинът.
Грожан в линайката.

Малко след рестарта се стигна до нов кошмарен инцидент - този път Ланс Строл ("Рейсинг пойнт") се преобърна при сблъсък с Квят (отново!). Той бе невредим, а този път на трасето излезе автомобил за сигурност. 

При първия старт от челна позиция потегли Люис Хамилтън, който имаше добро потегляне, за разлика от съотборника си Валтери Ботас, станал от втори - шести. Британецът бе недостижим и при рестарта, сладван от Макс Верстапен.

Хамилтън нямаше проблем да спечели 95-ата си победа в най-комерсиалната автомобилна надпревара - той не изпусна лидерството от началото до края. На подиума се качиха също Макс Верстапен и Алекс Албън от "Ред Бул".

Люис вече си осигури световната титла, а Верстапен доближи Ботас (днес завърши осми) - сега изостава с 27 точки. До края остават две състезания - идната седмица отново в Бахрейн, и в Абу Даби за финал.