Парламентарните избори трябва да се проведат в срок, като подходящата дата за това е 28 март (първата неделя след 4-годишния мандат на настоящия парламент - б.р.). По темата със Северна Македония трябва да се въоръжим с търпение и разум. А предложението на ГЕРБ за начин, по който да се избира прокурор, който може да разследва главния, е "далеч от всякаква логика и благоприличие". 

Това бяха част от тезите на президента Румен Радев, споделени пред журналисти, след като той и вицепрезидентката Илияна Йотова поднесоха венци и цветя пред паметника на Никола Вапцаров в София в почит към паметта му. 

Вот на 28 март

"Парламентарните избори трябва да бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини, както е по закон, и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. Трябва да се създадат необходимите условия от всички институции, ангажирани с процеса - изборната администрация, изпълнителната и законодателната власт", заяви държавният глава на въпрос.

На уточняващото питане какво значи "в срок", тъй като по конституция той е "до 2 месеца след изтичането на мандата", Радев посочи подходящата за него дата - 28 март или първата възможна в календара за целта. 

Припомняме, че днес изтича срокът, удължен вече веднъж, за подаване на оферти от фирми за доставка на машини за гласуване. Председателят на ЦИК Александър Андреев през последните дни в интервюта предупреждава, че според разпоредбите на Изборния кодекс към момента гражданите, поставени под карантина заради пандемията от коронавирус, няма как да гласуват и чрез предвидени иначе за тежкоподвижни хора или за болници "подвижни избирателни урни" и това е поправимо само с поправка в кодекса. 

Ще се ваксинирам срещу COVID-19, но когато няма опашка от чакащи

Президентът обяви, че той самият ще се ваксинира срещу коронавирус, но когато няма опашка от желаещи, които би прередил. По думите му най-важно е първо през ваксинация да минат хората на първа линия и тези от уязвимите групи. По темата с ваксините той подчерта: 

"Въпросът с ваксините има пряко отношение върху живота и здравето на българите не само сега, за справяне с пандемията, а за години напред. Затова очаквам от правителството да подходи с цялата отговорност, да има компетентно и откровено разясняване както на ползите от ваксинирането, така и за рисковете. Да има получени всички разрешителни от Европейската агенция по лекарствата, както и от родните институции.

Ваксинирането да бъде доброволно, но да бъдат гарантирани и правата на тези, които няма да се ваксинират. Виждате, че първата партида ще е само за 60 000 души, а желаещите от рисковите групи са повече. Нямам право да отнемам това право на никого, ще се ваксинирам, когато няма опашка от желаещи." 

Румен Радев настоя експертите заедно с правителството да обединят мненията си относно ваксините и да започнат да се излъчват еднопосочни сигнали по темата, защото обратното създава много повече притеснения, отколкото успокоение. 

"Нашите братя от Северна Македония трябва да са членове на ЕС, но..."

По темата за Северна Македония държавният глава обясни, че позицията му си остава непроменена и припомни, че през 2018 г. е заявил, че трябва да има нов анекс към договора за добросъседство, подписан през 2017 г. Причината според него - в първата година от действието на документа не е бил отчетен съществен напредък. "Миналата година свиках и спешно консултативно съвещание, където настоях да се разработи национална рамкова позиция, в която ясно да се очертаят нашите червени линии. Продължавам да отстоявам това", добави Радев. И продължи: 

"Но още веднъж подчертамам - трябва сега да изчакаме да се успокоят емоциите, да се въоръжим с търпение, със спокойствие и разум. Защото нашите братя от Република Северна Македония трябва да бъдат членове на ЕС, но това трябва да бъде един устойчив процес, където изкореняването на антибългарската реторика и езика на омразата, където обективното признаване на историята трябва да станат необратим процес. И тук България трябва категорично да отстоява своите права."

За ГЕРБ и "надглавния прокурор", който да разследва главния

Управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор. Какво ни предлагат? Прокурорската колегия, където главният прокурор имам пълната власт, да посочва човека, който ще може да го разследва. Предлагат ни същия Висш съдебен съвет, който с огромно мнозинство избра този главен прокурор, да избере и този, който ще го разследва. Имитацията на реформи в правосъдната система от страна на управляващите издава само тяхната цел и това е да се бетонира статуквото."

Така Румен Радев обобщи позицията си по новия проект за промени в законодателството, внесен от депутати от ГЕРБ, които - според самите вносители, отговаряли на препоръките от Брюксел и Венецианската комисия за намиране на начин евентуални разследвания срещу обвинител № 1 в държавата да бъдат възможни и независими.

Законопроектът бе представен през миналата седмица в парламента и е втори опит на ГЕРБ по темата. Идеята сега е Прокурорската колегия да номирира с поне 6 гласа, а Пленумът на ВСС да избира с обикновено мнозинство прокурор, който да може да разследва началника на държавното обвинение. В първия вариант, писан от Министерството на правосъдието, когато начело бе Данаил Кирилов, изборът трябваше да се провежда само от Прокурорската колегия (главният прокурор е част от нея - б.р.).

Според Румен Радев предложението на управляващите този път е "далеч от всякаква логика и благоприличие".

Румен Радев пред паметника на Никола Вапцаров в София.

А по повод почитта към Никола Вапцаров в деня на 111-ата годишнина от рождението му Радев изброи, че това е голям поет, българин и антифашист, който е успял да устои на "опитите на посредствеността да ревизира неговото място в българската литература, но и остава в сърцата на българите и е преведен на над 90 езика".

"Антифашистът Вапцаров е символ на свята кауза, която през последните години новите ревизионисти се опитват да изтрият от нашата история, затова точно днес, когато отново имаме посегателства върху демократичните ценности, е важно да почитаме паметта на такива хора, които мечтаеха за справедливост", добави държавният глава.