През последните няколко десетилетия литературата, комиксите и филмовото изкуство развиха най-различни концепции за войните на бъдещето, и една от най-емблематичните е тази за супер-войника - човек, не просто обучен по най-добрите стандарти на военното дело, но и променен с различни методи на модерната наука.

Преди дни директорът на националното разузнаване на САЩ Джон Ратклиф изказа тезата, че Китайската народна република тества такива методи върху част от своите над 2 милиона войници.

Ратклиф първо изтъкна безспорните факти - че комунистически Китай се стреми да доминира на световната сцена в икономически, технологичен и военен аспект, както и че големите китайски публични компании и инициативи са под частичен или пълен контрол на Китайската комунистическа партия.

След това обаче изтъкна нещо ново - че според данни на американското разузнаване, Поднебесната империя е започнала тестване върху хора, с цел да създаде войници с "биологично подобрени способности".

До преди няколко години Джон Ратклиф е дребен тексаски политик, който влезе в Камарата на представителите след балотаж срещу най-възрастния член на Конгреса - консервативния демократ, станал по-късно републиканец Ралф Хол, а след това спечели вота още няколко пъти без опоненти от опозицията. Номинацията му на ключовия пост бе остро критикувана дори от някои републиканци, заради липсата му на опит. Съответно и тезата му за китайски супер-войници бе като цяло игнорирана или взета на подбив.

Възможно ли е да се провеждат такива тестове?

Абсолютно - и американците са наясно с това, тъй като самите те са провеждали подобни експерименти по време на Студената война.

Преди падането на Желязната завеса САЩ налива огромни средства във военната си машина, и то не само в разработката на по-добри оръжия, бомби, разузнавателни уреди, самолети, кораби и пр. Постоянно се разсекретяват стари данни за експерименти с медикаменти, опит за обучение на войници и разузнавачи в псевдонаучни методи за четене на мисли, астрални проекции, "смъртоносни докосвания" и прочие.

Някои от тези методи влизат в реална практика - ползването на амфетамини от американските пилоти е публично достояние, например, както и възможната им употреба в други части на армията.

Макар да няма достоверна информация за подобни практики в китайската армия, фактът, че почти всички по света са експериментирали с подобни методи, подсказва че и китайците едва ли са изостанали от един глобален тренд. Като се вземе предвид и по-гъвкавата етика на комунистическите режими, е почти сигурно.

Тези методи обаче са с временен ефект. Същински супер-войник като в "Универсален войник" или познатия и от 60-те, и от днешните блокбъстъри капитан Америка са нещо, което науката още не е могла да постигне.

Серумът, който създава героите в горните две истории, е един простичък разказвачески похват. Съвременната наука обаче има по-добър метод - генната модификация. А тя вече е факт.

CRISPR-Cas9 - що е то?

Както знаем от часовете по биология, в основата на всички организми, от бактерии, през растения и животни, до човека, са едни изключително комплексни дълги молекулки - ДНК. Те съдържат инструкциите, по които се построява конкретния организъм.

От десетилетия учените мислят как може да се редактира ДНК - като основната цел на модерната наука е по този начин да се поправят всякакви възможни грешки, особено редките и нелечими генетични заболявания.

Подобна редакция извън организма, или на едноклетъчни бактерии, е възможна от години. Например вкарваш инструкции в една бактерия за зелен флуоресциращ протеин, бактерията ги прочита, започва да произвежда протеина - и да свети в зелено.

Проблемът е, че вкарването на инструкции в по-сложните организми е изключително трудно - ДНК е много стабилна и малко неща могат да я променят. Ваксините - със сигурност не. Клетките ни не харесват влизането на чуждо ДНК и имат изключително ефективни защити, които моментално я унищожават.

Не е проблем да вземеш ДНК проба от животно или човек и да я промениш, но няма как да изработиш организъм от тази клетка. За да можеш да "редактираш" цял организъм, трябва да измислиш как да вкараш парче външно ДНК, да счупиш ДНК-то на клетката, и да я убедиш да възстанови счупеното място с парчето, което си вкарал.

CRISPR-Cas9 е нов метод, разработен буквално в последното десетилетие, чрез който се вкарва протеин, подобен на ножица, който реже ДНК на точно определена локация. Това позволява да се отреже част и да се изключи вреден ген, който причинява опасна болест, или да се изреже излишна част (имаме много такива в нашето ДНК), за да се добави ново парче на нейно място. За разработката на този метод тази година Еманюел Шарпантие и Дженифър Даудна получиха Нобеловата награда за химия.

Китай разполага с тази технология и съвсем наскоро китайски учен предизвика световен скандал в научната общност с употребата й.

Хе Джианкуй, биофизик от Шенжен, обяви през 2018 г., че е ползвал CRISPR върху 7 живи ембриона, за да изключи ключов ген - CCR5. Той създава протеина, който позволява на вируса на ХИВ да влезе в клетката. Всички 7 мъже от тези двойки са имали ХИВ, жените - не. 

Целта според него обаче не е било да се защитят децата от бащите им, тъй като и седмината са били подложени на модерна АРТ терапия, която прави предаването на ХИВ невъзможно, а да се защитят децата от бъдеща инфекция.

Този експеримент обаче доведе до съд и присъда за Джианкуй - не заради самата терапия, а заради факта, че докторите на две от двойките не са били уведомени за генетичната намеса преди оплождането. Той бе уволнен от престижната си позиция и ще лежи три години в затвора.

CRISPR-Cas9 за момента се ползва за подобряване на индустриални микроорганизми като дрожди, или за премахване на генетични заболявания ин виво. Дали може по същия начин да създаде супер-войник - не е ясно.

Нужен им ли е Капитан Китай?

Освен за пропагандни цели, както едноименния комиксов герой по-горе - да, това е реален китайски комикс, публикуван като реакция на новата популярност на капитан Америка - по-скоро не.

На пръв поглед идеята звучи страхотно - да имаш пехотинци, които са генно-модифицирани да бъдат по-силни и бързи. Пилоти, които вместо да ползват опасни и пристрастяващи медикаменти, за да издържат дългите полети, са такива "по природа". Специални части, чиито общи физически качества и дори умствени умения за бързо вземане на ефективни решения са сериозно подобрени. 

Но в голяма степен развитието на съвременната война се стреми към все по-голямо намаляване на човешкия фактор. Кораби, самолети и танкове, управлявани от изкуствен интелект, ще са далеч по-ефективни - те няма да се уморяват по-бавно, а никога, няма да възразяват на заповеди, няма да изпитват пост-травматичен стрес или да обмислят дeзертьорство.

А дори и китайските комунисти са наясно, че човешките същества изпитват дълбоко вкоренен страх от намеса в тялото им - като световното антиваксърско движение е прекрасен пример. Едно от най-безопасните постижения на медицината и науката, спасило стотици милиони в продължение на над век, предизвиква масова психоза в необразованите.

В по-далечното бъдеще, когато тези технологии узреят, генералното подобряване на хората може да стане ежедневие. И вероятно като много други технологии, първо ще бъде тествано от военните.