България и ветото, наложено от страната ни върху старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, попадна сред въпросите в дневния ред на комисията по външа политика на Камаратата на представителите в американския Конгрес. На видеоконферетно заседание комисията е обсъдила вчера темата "Балканите. Препоръки за политиката на администрацията на Байдън/Харис". А един от тримата поканени събеседници на конгресмените бе първата жена главен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт. 

Специално към нея въпрос за България задава конгресменът от Демократическата партия Грегъри Мийкс (Ню Йорк). Той директно припомня за наложеното от страната ни вето, което блокира старта на преговорите със Северна Македония, казва, че България поставя под въпрос македонската идентичност и език и пита как бъдещата администрация в Белия дом може да си партнира с Брюксел по начин, по който европейските надежди за страните от Западните Балкани няма да бъдат оставени в чакалнята от съседите им. 

Олбрайт заявява, че въпросът е важен, разказва колко дълго продължава казусът с името на настоящата Северна Македония. И припомня, че по времето, която тя самата е постоянен представител на САЩ в ООН (преди да влезе в президентския екип на Бил Клинтън - б.р.), западната ни съседка е наричана Бивша югославска република Македония и "никой не знаеше за какво говорим". 

"Факт е, че гърците успяха да постигнат разбирателство за името, а това беше толкова трудно изработено, затова мисля, че е трагедия в много различни акпекти, че българите, заради техни си вътрешни причини, взеха това решение. И това трябва да бъде поставено, ако те наистина... как те изпълняват своите ангажименти на страна членка", отговаря Олбрайт.   

Тя не е единствената от събеседниците в комисията по външна политика, която споменава българското вето в контекста на ситуацията за страните от Западните Балкани и бъдещите приоритети на САЩ в региона. Това прави и и Януш Бугайский от Фондация "Джеймстаун", при това в изложението си, а не в резултат на питане от участниците. 

Във втората част от бележките си, след като изброява Русия и Китай като заплаха за региона, назовава Сърбия като сфера на влияние на Москва и говори за това как трябва да има ясно противопоставяне и разобличаване на дезинформацията, корупцията, връзките на руски олигарски с политици на Западните Балкани и т.н., той казва: 

"Вашингтон трябва да обърне специално внимание и на съседни държави, които могат да окажат негативно влияние върху страните от Западните Балкани. В частност България, Унгария и Хърватия. Например ветото на България срещу старта на преговорите с ЕС на Северна Македония мобилизира проруски сили в България и отслаби сигурността на Балканите".  

Припомняме, че от Държавния департамент на САЩ (сега, при администрацията на Тръмп - б.р.), след новината за ветото на България, имаше изразена позиция, че САЩ са разочаровани от случилото се.

"Съединените щати отдавна са твърди поддръжници на присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз и са разочаровани от това, че България блокира този процес, се казваше в позицията. - Ние насърчаваме България и Северна Македония да разрешат неразрешените двустранни въпроси извън процеса за присъединяване към ЕС и да придвижат напред тяхната обща цел за европейско членство на Северна Македония".

Думите на Мадлин Олбрайт можете да чуете във видеото след 1:48:00 от записа. А думите на представителя на Фондация "Джеймстаун" - след 1:12:00.