България запазва позиция № 1 по смъртност от COVID-19 сред страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

На база 14-дневна заболеваемост в същата общност от държави страната ни е слязла с едно място. Така по този показател вече заемаме 12-а позиция.

"Положителните промени са в доста начална фаза и толкова крехки, че не смеем да се зарадваме."

Така описа ситуацията с разпространението на коронавируса в България главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Заболеваемостта е паднала под 600 души на 100 хил. - по-точно средно за периода от 14 дни е 591 души на 100 хиляди. 

Картата на страната вече не е изцяло червена, област Кърджали е минала в оранжевата зона. Ситуацията в различните области в страната е различна, отбеляза Кунчев и даде за пример, че заболеваемостта в Габрово е 11 пъти по-висока от тази в Кърджали.

Процентът на положителните тестове е паднал под 40, отчете още Кунчев.

Няма намаление в броя на хоспитализираните и на пациентите в интензивни отделения. 

12 266 са излекуваните за седем дни. Заетостта на леглата  в болниците е 51%, на интензивните легла е 40 на сто. Най-висок е процентът на заетите легла в Шумен - 98%, в Ямбол е 90 процента заетостта. 

Отговорността за високата смъртност здравният министър Костадин Ангелов прехвърли върху пациентите.

Той обясни, че процесът се следи и анализира.

"Това, което ни прави впечатление - в България се наблюдава една тенденция за самолечение и отлагането на срещата с лекар, който да осъществи навременното лечение. Тези, които са с летален изход, много късно са потърсили лекарска помощ", каза той.

Посочи и допълнителни фактори в здравния статус на българите - големият процент от хора със сърдечно-съдови заболявания.

Той очаквал промяна през следващите седмици.