Перу преустанови временно изпитанията с китайската антикоронавирусна ваксина на компанията "Синофарм" след появата на сериозно "странично събитие" при един от доброволците в изследването, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министерството на здравеопазването заяви, че случилото се е обект на разследване, за да се определи дали е свързано с ваксината или има друго обяснение.

Според Франс прес, пациент, третирани с ваксината, получил неврологични смущения, по-точно - не можел да си движи ръцете.

„Преди няколко дни сигнализирахме, както се изисква от нас, на регулаторните органи, че един от нашите участници (в опити) е проявил неврологични симптоми, които биха могли да съответстват на състояние, наречено синдром на Guillain-Barre“, каза главният изследовател Херман Малага, цитиран от АФП.

Синдромът на Guillain-Barre е рядко и незаразно разстройство, което засяга движението на ръцете и краката. Перу обяви временно извънредно здравно положение в пет региона през юни миналата година след множество случаи.

През 70-те години на миналия век кампания за ваксиниране на американци срещу предполагаемо опустошителен щам на свинския грип беше спряна, след като около 450 от ваксинираните развиха синдрома, който също може да причини парализа, припомня Франс прес.

Клиничните изпитания в Перу на ваксината на "Синофарм" трябваше да приключат тази седмица след тестване на около 12 000 души.

Ако те са успешни - което няма да стане известно до средата на 2021 г. - правителството на Перу се очаква да закупи до 20 милиона дози, за да ваксинира две трети от населението си.

60 000 души по целия свят вече са взели ваксината на "Синофарм", включително доброволци в Аржентина, Русия и Саудитска Арабия.

Перу има един от най-високите нива на смъртност на глава от населението от вируса, който към петък е причинил 36 499 смъртни случая и 979 111 заразявания.

Пандемията засегна силно икономиката на южноамериканската държава, като нейния БВП спадна с над 30 процента през второто тримесечие.

В същото време ТАСС съобщи, че палестинските власти очакват в страната да бъдат доставени 4 милиона дози от антикоронавирусната руска ваксина Спутник V през януари.

На първо време ще бъдат ваксинирани медицинските работници, сътрудниците в службите за сигурност и работещите в медиите

В палестинските територии бяха регистрирани над 78 000 случая на зараза с коронавируса, а починалите от усложнения от заразата са 740.