Големите търговски обекти, или просто казано - моловете, са затворени по време на втория частичен локдаун, защото хората ги използвали като вариант за паркова разходка. Това заяви днес икономическият министър Лъчезар Борисов пред бТВ. Той коментира актуалните икономически и здравни мерки на правителството. 

Според Борисов хората не ходели в мола заради магазините, а за да се разсеят и да се разходят. Тоест така той отговори на въпросите на тези обекти, които още преди седмици попитаха: "Защо сме затворени, при положение че спазваме всички противоепидемиологични мерки?" Оказва се, че щабът няма проблем с търговската им дейност, а с отношението на хората. 

"Щабът не вижда проблем със самата работа на моловете, а в това, че учениците не са на училище и хората използват този тип среда като парк за разходки, не само за пазаруване, затова и моловете са затворени в момента, а не големите тъговски вериги, които са само за пазаруване", обясни той. 

Що се отнася до генералното състояние на икономиката в страната, Борисов бе категоричен, че вирусът и последствията от него са засегнали всикчи системи - "сякаш сме във война", уточни той. 

И открои пет фронта на тази война - битката с безработицата, с потреблението в структурата на БВП, инвестициите, финансовата стабилност и международното икономическо състояние. Според него обаче България се справя добре и по петте фронта - овладяна безработица (б.р. - въпреки че през миналата седмица НСИ отчете двоен рязък ръст в новорегистрираните безработни), повишени инвестиции, прекрасна макроикономическа среда и, разбира се, не пропусна да отбележи оценките на международните кредитни агенции, които за последните два месеца дадоха стабилни персперктиви пред кредитоспособността на държавата. 

Що се отнася до здравните мерки, Борисов опита да обясни, че правителството не е закъсняло с втория частичен локдаун и дори заяви, че всъщност локдаун няма. Властта пък намерила перфектния баланс между здравни мерки и икономическа свобода. 

"Мерките бяха взети абсолютно навременно, когато достигнахме 600 заболели на 100 000 население, каквито са и международните стандарти. Някои държави просто стигнаха това число по-рано."

Предстоят и още две нови икономичски мерки, които неговото ведомство ще обяви съвсем скоро. Кредитната ваканция по втория частичен мораториум пък щяла да бъде в голяма помощ на бизнеса, обясни Борисов. Думите му идват, след като БНБ и Асоциацията на банките се разбраха за продължението му след разрешение на европейския банков орган. Ден преди това разрешение представители на властта - включително Борисов, казваха, че нов мораториум няма да има. След това пък премиерът Бойко Борисов обяви, че правителтвото много се "борило", за да го постигне.