Съветникът по националната сигурност в Белия дом Робърт О'Брайън е прекратил преждевременно своя европейска обиколка, за да се върне във Вашингтон и да се занимае с кибератаката на руски хакери, съобщи високопоставен американски правителствен представител, цитиран от Ройтерс.

О'Брайън възнамерява да проведе срещи в Белия дом във връзка с националната сигурност и въпросния случай, посочи представителят.

По време на обиколката си О'Брайън е посетил Израел и Франция, но е отменил посещения в Италия, Германия, Швейцария и Обединеното кралство. Вчера той се е завърнал във Вашингтон.

За прекратената обиколка на О'Брайън съобщава и изданието "Политико", като се позовава на свои източници, предаде ТАСС.

Преди дни се появи информация, че руски хакери са извършили кибератаки, които са засегнали Държавния департамент, министерствата на отбраната, търговията, финансите и вътрешната сигурност на САЩ.

Източник на "Политико" отбелязва, че промяната в плановете за обиколката е признак за това колко сериозно гледат американските власти на ситуацията.

Белият дом засега не е отговорил на запитване на ТАСС за коментар.

Голямата хакерска атака срещу компютърни системи на американското правителство, която почти със сигурност е организирана от Кремъл, подчертава сериозното външнополитическо предизвикателство, което руският президент Владимир Путин представлява за бъдещото управление на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.
До вчера Путин още не беше признал изборната победа на Байдън, а подкрепяни от Кремъл медии от седмици доволно разпространяваха безпочвените твърдения на американския президент Доналд Тръмп за измама при гласуването.
Руският лидер едва ли е особено щастлив, че времето на Тръмп с подхода му към Русия е към края си, което предполага напрегнати, ако не и враждебни отношения с Байдън, отбелязва изданието.
Много от основните цели на новоизбрания президент на САЩ - съживяване на контрола върху въоръженията, борба с климатичните промени, справяне с пандемията от коронавирус и стабилизиране на Близкия изток - ще изискват сътрудничество с Путин, който не крие своята враждебност към западните интереси.
Байдън и неговият екип по националната сигурност трябва да намерят начин да постигнат това, макар да полагат усилия да обуздаят Русия, чиито войски тормозят американските сили в конфликтни зони по света и чиито подкрепяни от държавата хакери са се намесвали в президентските избори в САЩ.
Въпреки че Путин беше явен противник по време на президентството на Барак Обама, когато Байдън беше вицепрезидент, бъдещият американски лидер ще се изправи пред един още по-дързък руски президент, който отстоява интересите на своята страна и се противопоставя на тези на САЩ, не само в райони, които Москва нарича близка чужбина, но също в Западна Европа, Африка, Латинска Америка и Арктика.
Путин се превърна в заплаха и в САЩ, проявявайки се като злонамерен играч във вътрешната политика, чиито проксита заливат социалните медии с дезинформация и се опитват да се намесват в избори, показвайки негативно отношение към демократи като Байдън, коментира "Ню Йорк таймс".