Българското трасе на газопровода "Турски поток", който у нас по желание на премиера Бойко Борисов, се нарича "Балкански поток", а по документи е "разширение на газопреносната мрежа", е готово.

Новината е потвърдена от изпълнителния директор на "Булгаргтрансгаз" Владимир Малинов пред "Медиапул" и идва ден, след като изтече и последният срок за финализирането на строителството. Той бе променен на 15 декември след допълнителен анекс, подписан през септември между възложителя - държавната "Булгартрансгаз", и изпълнителя - саудитския консорциум "Аркад".

Проектът, който струва на страната ни около 2,5 млрд. лв., трябва да транзитира руски газ през Турция, България, Сърбия и да стигне като крайна точка до Унгария. Трасето бе започнато през 2019 г. и след неколкократни промени по договора и под заплахата от американски санкции строителната част по него е завършена. Това означава, че България ще може да изпълни своята част от договора и до края на годината да започне да подава газ към Белград. Общата дължина на трасето е почти 480 км. 

Към момента върви процедурата по приемане на строежа от възложителя. Всички отделни участъци имат акт 15 и след като бъдат издадени всички разрешителни, би трябвало тръбата да започне да се загазява и тръбопроводът да се въведе в екслоатация. Вероятно това ще стане около Нова година.

Освен това - както вече се знае - готова е и една от двете компресорни станции по трасето - "Расово". Тази, наречена "Нова Провадия", все още се строи. 

Припомняме, че през октомври стана ясно, че България е подписала "тайно" анекс към договора си за строителство на "Балкански поток" със саудитския консорциум "Аркад". С него са променени сроковете за изпълнението на проекта, записани са правила, според които неустойки за изпълнителя за забавянето дотук няма да има, и е прието, че България ще плаща лихви върху половината от цената, независимо дали сумата ще бъде платена предсрочно или не.

Според първоначалния договор с "Аркад", който бе подписан през миналата година, газопроводът трябваше да бъде завършен на два отделни етапа. Първият трябваше да трае 250 дни и след като той е готов, трябваше да има осигурена възможност за пренос на газ през наличната инфраструктура на държавната "Булгартрансгаз". Вторият етап бе за 615 дни, през които целият проект би трябвало да бъде напълно завършен. Така първият трябваше да е завършен още в края на юни. 

Новият анекс към договора позволява двата етапа да се обединят в един - за 448 дни, в които саудитският консорцуим да представи напълно готовия проект. Така новата финална дата стана 15 декември - тоест предполагаше забързване на строителството. България напълно се отказа от възможните неустойки, които можеше да получи за забавянето на трасето до момента. 

Припомняме и че по-рано през деня стана ясно, че Сърбия очаква руският газ по "Турски поток" да потече към нея на 29 или 30 декември. Това заяви президентът на западната ни съседка Александър Вучич по време на съвместна пресконференция с руския министър на външните работи Сергей Лавров, проведена в Белград. 

На съвместната пресконференция Вучич коментира и очакваните американски санкции по проекта. Припомняме, че във военния бюджет на САЩ са предвидени такива действия за втората тръба на "Турски поток" от Турция през България, Сърбия и Унгария, както и за газопровода "Северен поток-2". Само преди няколко месеца US представителят на външно министерство по енергетиката даде ясно да се разбере, че САЩ смятат трасето в България за "Турски поток", без значение как българските власти го наричат. Според нашето правителство трасето е чисто българско, няма общо с Русия и е практическо "разширяване на родната ни газопреносна мрежа". 

Според Вучич обаче заплахите за санкции са "рекет на външната ни политика". По думите му руският газ е най-изгоден за Белград и никой няма да казва на Сърбия кои тръби да поставя на собствената си територия. 

САЩ смятат проекта за геополитически в полза единствено на Русия и не гледат на него като икономически такъв.