Българските държавни железници получиха първите си два нови локомотива "Сименс Смартон". Това е първата част на доставката, като по задание до средата на 2021 г. би трябвало да се получат още 15 такива. Това е и първата такава покупка от цели 34 години насам.

За пристигането на локомотивите бе организирано събитие с участието и на кмета на София Йорданка Фандъкова. Междувременно бе открита и жп гарата "Подуяне", а министърът на транспорта Росен Желязков представи нова тежка механизация за поддръжка и ремонт на релсовите съоръжения. 

Двата нови влекча ще обслужват композиции на бързи влакове по направленията София - Бургас - София и София - Варна - София. Композициите ще бъдат съставени от 15 чисто ново рециклирани вагона във вагоноремонтните заводи в България, като първите 4 от тях вече са включени в съставите на влаковете, похвалиха се от БДЖ. 

"Днес отбелязваме три събития, които са неразривно свързани под мотото „Обновление на железницата“. Тук виждаме резултатите от дълъг процес на реформи, който минава през погасяване на огромните дългове на БДЖ и продължава с колосални инвестиции в железницата през следващите няколко години", заяви министър Росен Желязков.

Всичките нови локомотиви Smartron ще бъдат кръщавани на български владетели, като на всеки един от тях има специфичен QR код, при сканирането на който всеки любопитен потребител на Smart мобилни телефони може да научи повече за историята на самия владетел, на когото е наименуван локомотивът. Друга интересна подробност е, че на челото на всеки един от локомотивите ще бъде изобразена по една буква от глаголицата, което ще бъде в знак на почит към богатата и славна история на България.

"БДЖ подписаха допълнително споразумение с изпълнителя за още 5 локомотива, които ще бъдат доставени до юни 2021 г.", посочи транспортният министър. Той допълни, че това са първите нови локомотиви, закупени от 1986 г. насам. "В бюджета за следващата година е заложено увеличение с 200 млн. лева за капиталови трансфери и субсидии, от които близо 115 млн. лева са за подвижен състав", акцентира Росен Желязков.