Експанзивният скок на цената на биткойн криптовалутата продължава да шокира света и днес тя успя да премине шокиращите 27 000 американски долара. Псилогическата граница от 25 000 долара бе премината в петък към обяд и оттогава насам валутата качва по нови 1000 долара към стойността си всеки ден. 

Рекапитулация на числата само за последните две седмици показва, че биткойн е добавил нови 45% в цената си, а ако поставим нещата в годишен контекст, то ще видим, че скокът е от цели 250%. 

Причините за продължащото галопиране на биткойн към непознати върхове са няколко и експертите продължават да спорят, но няколко фактора категорично водят до това (не)логично пътуване на новата валута. 

На първо място, разбира се, е кризата. Поглед към данните показва, че големите институционални инвеститори движат търговията с инвестиции за милиарди в криптовалутата. Участие тук са взели огромни фондове като Skybridge и Guggenheim. 

Второ - Федералният резерв, Европейската централна банка и половината от големите други централни банки по света продължават да залитат по импулса да печатат нови и нови банкноти, наричайки този процес с миловидното "количествено улеснение". Инвеститорите обаче прекрасно знаят до какво може да доведе това и се плашат от предстоящи огромни нива на инфлация. Защитен от нея, биткойнът се разглежда като ествествен дом срещу този страх. 

Трето - понижената покупателна способност, която кара хората да запазват ценните си активи, включително тези в биткойн. Тъй като има ограничен брой "койни", които могат да бъдат изкопани, то тези, които вече са притежание на някого - качват цената си. 

Четвърто - инфраструктурата на движение на валутата през последните години сериозно укрепна, показа зрелост на пазарите и във възможностите й за търговия, което кара хората да засилват доверието си в нея. 

Все повече хора разбират как се инвестира с биткойн, тоест той вече не е средство, използвано само от една малка част от населението на земята. 

Дали върховете ще продължават да бъдат покорявани е рано да се каже. Рано е да се предположи и къде може да спре това покачване, но някои експерти стигат до шокиращи прогнози. Като тази, че таванът на цената за биткойн може да достигне до направо нереалистичните 400 000 долара.