Българската банкнота от 2 лева вече няма да може да се ползва като разплащателно средство след 1 януари 2021 г., припомниха от БНБ.

Последните емисии от тях са от 1999 г. и 2005 г., като от няколко години се обсъжда премахването им. В крайна сметка БНБ взе решение да извади от обръщение банкнотата в края на септември тази година.

Причината е типична - стойността на банкнотата и популярността й не оправдават цената на купюра. В добавка, от 2015 г. влезе в обръщението монетата от 2 лева, която е много по-издръжлива.

Банкнотата обаче има свои интересни художествени елементи. На лицевата страна е авторът на "История Славянобългарска" Паисий Хилендарски на фона на Зографският манастир в Атон, неговият печат и монашеската му килия. 

На гърба пък е отпечатано факсимиле от Зографска чернова на „История славянобългарска”. Може би най-дискретен е пълният списък на всички български владетели (отпечатан в микротекст) с годините им на управление в изправения коронован лъв на Христофор Жефарович.

Двулевките няма да загубят моментално стойността й - банкнотите ще се обменят на касите на Българската народна банка по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна. Но е вероятно дори да поскъпнат, когато стана по-редки.