Производството на суров петрол и кондензат в Русия спада до деветгодишно дъно през 2020 г. след 11 последователни години на растеж, тъй като страната участва в историческото споразумение за ограничение на добивите на ОПЕК+, предава Bloomberg, цитирана от Investor.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници осъществиха безпрецедентно съкращаване на производството от май насам заради глобалните блокади за ограничаване разпространението на коронавируса, които силно свиха търсенето на петрол и горива.

Русия пое най-голямата тежест от тези съкращения заедно с фактическия лидер на ОПЕК, Саудитска Арабия.

През цялата година Русия е произвела 512,7 млн. т суров петрол и кондензат според предварителните данни на звеното на Министерството на енергетиката CDU-TEK. Това се равнява на дневна продукция от 10,27 млн. барела. Липсват обаче отделни данни за кондензата, което затруднява оценката на това дали страната се придържа към сделката.

Коалицията ОПЕК+ върна някои спрени доставки на пазара през август, като даде на Русия квота от 8,99 млн. барела дневно до края на годината – с 500 хил. барела по-голяма в сравнение с периода май-юли.

Според данните на Международната агенция по енергетика Русия малко е надвишила квотата си – с около 100 хил. барела дневно, вижда се от месечния пазарен доклад на Агенцията.

Тази година ОПЕК+ ще повиши дневния добив на суров петрол с месечна стъпка от по 500 хил. барела, като се придържа към предишния си план за увеличаване на добива с почти 2 млн. барела на ден считано от 1 януари.

Министрите на енергетиката на страните от ОПЕК+ се договориха да се събират всеки месец, за да обсъждат точното увеличение, което ще позволи на алианса да реагира на промени, свързани с динамиката на пандемията. В понеделник ще бъде взето решение за предлагането през следващия месец.

"Ако ситуацията е нормална, стабилна, ние ще подкрепим увеличението", коментира вицепремиерът на Русия Александър Новак миналия месец в отговор на въпрос дали Русия ще поиска допълнително увеличение от 500 хил. барела дневно.