Леденото хоро в Калофер на Йордановден по традиция (не 200-годишна) предизвиква много коментари - основно откъде и откога води началото си. Тази година в условията на пандемия и свързаните с нея ограничения и противоепидемични мерки, непозволяващи масови струпвания, хорото привлече внимание с откровеното потъпкване на правилата. Обяснението - важно е да се спазват традициите. Това стана с негласното, но видимо одобрение на кмета на града Румен Стоянов, който формално не позволи събиранията, но после почти със сълзи на очи от умиление обясни, че е готов общината да плаща глоби, но калоферци не могат да бъдат спрени. И пред погледите на полиция.

Реакциите в социалните мрежи не закъсняха. Освен призивите да се следва "вековни ритуали", че така "побеждава българщината" и т. н., имаше и много критични гласове, както и въпроси как ще реагират здравните власти и правителството.

Мерките в страната, въведени със заповед на здравния министър Костадин Ангелов, за да се ограничи разпространението на коронавирусната зараза, са в сила до 31 януари.

В навечерието на Новата година Габрово вече даде пример как противоепидемичните ограничения овластено не се спазват като организира масово посрещане на 2021 г. на 30 декември на площада. Здравният министър Костадин Ангелов обеща, че ще има санкции, информация те да са наложени все още липсва.

Ето и някои от коментарите от фейсбук за леденото хоро на 6 януари:

"Сливовата ракия може ли да замести ваксините"

"Бялата риза с червен конец дава ли имунитет към COVID-19?", гневно реагира пиар експертът Любомир Аламанов.

Ето и цялата му публикация:

И какво сега, 

докато ние, кретените, спазваме мерките, затваряме бизнеси, търпим загуби,

докато служителите се чудят ще имат работа на следващия ден,

докато лекари умират, за да ни лекуват в една нереформирана система,

докато децата изкукват по къщите, губят навици за учене, провалят си бъдещето,

докато родители и учители са се хванали за гушите дали трябва да се отворят училищата или не,

докато полиция тормози хората по парковете или в градския транспорт,

в този момент групи хора демонстрират, че законите и правилата не важат за тях.

И в екстаз твърдят, че религиозната вяра е по-силна от науката.

Но не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Да припомним: Нормалната държава е спазване на законите. Еднаквост на законите за всички хора. Без извинения.

Очаквам управляващите още днес да кажат дали има закони в тази територия. Защото това не е държава. Това е тъжна феодална сбирщина, в която всяко малко феодалче може да печели симпатиите на поданиците си, като царствено им разрешава каквото си иска.

Иначе от утре всички можем просто да облечем по една бяла риза с червена шевица, да ревем някакви лозунги и да отворим бизнеса. Категорично няма смисъл да спазваме някакви мерки, след като традициите ни пазят от вируси.

Просто е. Усещането, което имаме за управление, трябва днес да отговори на следните въпроси:

Имаме ли закони или не?

Дебили ли сме тези, които си затваряме бизнесите, за да спазваме мерките?

Нормална държава ли сме или феодална отломка от миналото?

Бялата риза с червен конец дава ли имунитет към COVID-19?

Сливовата ракия може ли да замести ваксините?

И кой ще поеме отговорност, ако само един лекар си отиде, защото някой е позволил нарушаване на законите?

Не е смешно вече. Тъжно е. И е ужасно. Трупането на гласове преди избори на цената на разбиване на доверие в противоепидемичните мерки е предателство спрямо хората.

В някои ситуации може да се квалифицира като мародерство.

Та, държава ли сме? Имаме ли закони? Или утре всички да излизаме и да си работим?

 

И какво сега, докато ние, кретените, спазваме мерките, затваряме бизнеси, търпим загуби, докато служителите се чудят ще...

Публикувахте от Lubomir Alamanov в Сряда, 6 януари 2021 г.

"Живеем в някакво адски тъпо реалити"

"По време на пандемия пряко по всички телевизии с национален ефир, включително обществената, която издържаме с нашите пари от данъци, излъчват масово нарушение на противоепидемичните мерки, под предлог, че показват "вековна традиция"", реагира преподавателят Емил Джасим.

И още:

"Никой водещ не само не търси сметка за това, нито търси мнението на министъра на разкрасителните процедури, на главния здравен инспектор, на председателя на НОЩ, ами и вицепремиер защитава тази "вековна традиция" пламенно.

Междувременно по време на пандемия при липса на дори един медицински хеликоптер премиерът на живо ни показва не от джипа, а от... хеликоптер как върви строежа не на болница, а на магистрала.

В същото време на живо министърът на отбраната и вицепремиер ни обяснява как скатавалият 12 години казарма, хвърлящ пиратки по протестиращи, каращ пиян и признал детето си 3 месеца след раждането си по време на предизборна кампания евродепутат си бил изкарал войнския дълг към Родината с 20-дневно доброволство в COVID отделението на Военна болница.

Всичко това е на живо.

Живеем в някакво адски тъпо реалити."

 

По време на пандемия пряко по всички телевизии с национален ефир, включително обществената, която издържаме с нашите...

Публикувахте от Emil Jassim в Сряда, 6 януари 2021 г.

 

След дирекно излъченото нарушение е ред да чуем председателя на НОЩ, здравния министър, премиера...

"Хорото си е хоро. Вярват хората, хвърлят се. Викат "Ботев Пловдив" и полицията се обръща на другата страна. Дотук няма новина. Поне за мен.

Но сега, след това директно излъчено нарушение на мерките, които са гласувани с решение на МС и се прилагат по време на обявена пандемия, е ред да чуем председателя на НОЩ, здравния министър, премиера, шефа на лекарския съюз, министъра на вътрешните работи", смята журналистката Миролюба Бенатова.

И добавя: "Това реалити изисква продължение".

 

Хорото си е хоро. Вярват хората, хвърлят се. Викат "Ботев Пловдив" и полицията се обръща на другата страна. Дотук няма...

Публикувахте от Miroluba Benatova в Вторник, 5 януари 2021 г.

"А Каракачанов кога ще играе леденото хоро?" 

Това пита (реторично?) журналистката Емилия Милчева след сутрешните тв изяви на вицепремиера и министър на отбраната, който надълго обясни, че традицията да се играе хора в Тунджа по Богоявление е отколешна и поне на около 200 години (нещо, за което учените твърдят, че няма запазени свидетелства - бел. ред.).

"Предлагам следващия Йордановден всички истински българи да се съберем пред Народния театър и да изиграем едно хоро в басейна с гимнастичката. Фандъкова ще плати глобата", написа Емил Л. Георгиев.

Предлагам следващия Йордановден всички истински българи да се съберем пред Народния театър и да изиграем едно хоро в басейна с гимнастичката. Фандъкова ще плати глобата.

Публикувахте от Emil L. Georgiev в Сряда, 6 януари 2021 г.