Ядосан от последните изявления на президента Румен Радев - и във връзка с определянето на датата на парламентарните избори, и по отношение на връзките на ГЕРБ с ДПС, днес изненадващо премиерът Бойко Борисов се появи насред редовния брифинг на здравните власти, за да отговори на държавния глава индиректно.

Борисов обвини Радев, че се е отметнал от първоначално заявената от него дата за парламентарните избори - 28 март - в нечия полза. С ирония "заръча" на представителите на Националния щаб за борба с коронавируса да изпратят писма до института "Роберт Кох" и до СЗО, за да ги попитат как ще се развие епидемията до датата на изборите, защото българският президент искал да знае това. 

По отношение на обвинението на Радев, че е "ортак" в бизнеса и политиката с Делян Пеевски, Борисов посочи, че това е "клюкарска" и "махленска" тема. Отрече да има общо с Пеевски - не го бил виждал от години. Отрече и ГЕРБ да е в колаборация с ДПС - напротив - с Движението щяла да е най-голямата битка на изборите в смесените райони.

Тъй като в изказването си Радев намеси и името на турския президент Реджеп Ердоган в контекста на това, че той поздрави ДПС на конференцията на партията в края на декември, Борисов призова да няма заиграване с етническата карта.

Точните думи на Радев, провокирани от въпрос за заявката, че ДПС няма да го подкрепи пак за мандат на "Дондуков" 2, бяха: "Логично е партията на г-н Делян Пеевски да подкрепи Борисов. Те са ортаци в бизнеса и в политиката. Борисов е и довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави ДПС на конференцията ѝ. Но избирателите на ДПС са свободни хора. Лятото младежите видяха "сараите" и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им - те са млади и умни хора."

"Да се вкарва президент на друга държава е вътрешно махленско, защото спорът отдавна не е политически, а вътрешно махленски, за съжаление... И аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа. Мога. Какво общо имам аз с Пеевски?",  попита Борисов.

След изложението си министър-председателят отказа да отговаря на въпроси. Въпреки че това бе първата му поява на място, където има и медии, от месеци.

"Много е нечистоплътно"

Борисов започна изложението си с темата за изборите. Основната линия на противопоставяне е следната - дали президентът първо да определи дата и според нея здравните власти и съответно Министерският съвет да разработят протокол за гласуване в COVID условия, или обратното - първо планът, а после датата. Ситуацията бе сравнена вчера от вицепрезидента Илияна Йотова с вечната загадка - кое е първо - яйцето или кокошката. Проблемът произтича от това, че още в края на миналата година държавният глава избърза, като заяви неколкократно, че няма да има отсрочка за вота, каквото правомощие му дава конституцията. Определи датата 28 март, като според основния закон указът може да се забави с до два месеца - т.е. всяка една неделя до 23 май включително може да е ден за изборите за ново Народно събрание. 

"На 7 декември той определя датата 28 март. На 19 декември пред Дарик радио повтаря същото", започна Борисов.

И прочете статистиката на броя заразени, настанени в болници и починали хора за двете съответни дати, съпоставяйки я с актуалната такава, в която те са в пъти по-малко.

"Сиреч, кой диктува на президента 28 март и кой сега диктува, виждайки социологическите агенции, че ГЕРБ е първа сила засега, желание да ги отлага? Това си е негово право, но след като два пъти е споменал 28 март, ние се готвим за тогава."

"Много нечистоплътно е да искаш от медиците прогноза - те дори за времето не могат да дадат прогноза - сняг, слънце, дъжд... Няма медицински специалист в света, който да излезе и да каже "март месец ще е отминала кризата или ще има пик", въпреки че стотици хиляди най-добри специалисти в тази сфера денонощно работят", заяви Борисов.

И посочи: "Считам, че след като е казал 28 март, да ни вика за консултации е само да си измие ръцете с нас, да каже някой го е страх". Последното е по повод заявката на Радев, че ще извика за консултации и парламентарно представените партии, и тези извън НС.

По отношение на самото гласуване Борисов посочи, че се ползват чуждите протоколи - от страни, минали през избори по време на пандемия, и няма да "измисляме топлата вода".

"Но пратете едно писмо до СЗО и поискайте да ви дадат прогноза как се развива пандемията към март месец. До най-големия германски институт "Роберт Кох" изпратете запитване - кажете: нашият президент ни упреква, настоява да му кажем каква ще е пандемичната обстановка към 28 март. Толкова ли са слаби тези институти, че те не могат да дадат указания на своите президенти кога ще има локдаун. Най-големите икономики са в изолация", обърна се Борисов към здравния министър и представителите на НОЩ.

"И да ми кажат, че съм му протежето..."

След което сам заговори за "орташката връзка", определяйки я като "клюкарска" тема, която "те" вадят винаги когато се почувстват слаби. "Откъде накъде! Видят ли, че спихват, щото нямат от какво да се хранят..."

"ДПС си е партия, която си има почетен председател и председател, и етническата карта е нещо, с което никой не трябва да си играе. Особено едновременно с Ердоган и с ДПС заедно. Който не е запознат с историята, с възродителния процес, просто моля да бъде по-внимателен в изказа си", заяви премиерът.

А по повод това, че е "доверено лице" на турския президент, Борисов посочи, че е започнал да печели изборите "мажоритарно, сам, в София, сам".

"И да ми кажат, че съм му протежето... С най-големия ни съсед ние водим дипломация. Защо? ЕС даде правото на България да домакинства срещата "ЕС - Турция", стокообменът ни минава милиарди долари и е все повече. (...) Десетки, стотици нелегални мигранти препятстваме..." "Това, че един президент на голяма държава ме уважава и ме нарича "приятел"..., същото правят президентът на Сърбия, на Гърция..."

След което Борисов изброи в какво ДПС подкрепяла управлението според него: за закупуването на F-16, евроатлантическите решения, Истанбулската конвенция. "Толкоз. Нито едно друго нещо."

"Години сигурно не съм го виждал" - заяви по адрес на Пеевски.

След което продължи по адрес на ДПС:

"Искат ми оставката, блокират квоорума. Така че какво общо имаме ние с ДПС?! Напротив, напротив. По места битката е ГЕРБ-ДПС. Ще е безкомпромисна."

"Ако го намерите, питайте го." Така че искам да ви отговоря на тези индиректно зададени въпроси", сложи точката Борисов като обяснение за слизането си в Гранитната зала на Министерския съвет насред здравния брифинг. След което стана и излезе, пренебрегвайки опитите на журналистите да му зададат въпроси.