Техните лица станаха известни по целия свят, след като в сряда щурмуваха Капитолия, фотографираха се с крака, качени върху бюрата на високопоставени служители, и дефилираха със знамето на Конфедерацията.

Кои са привържениците на Доналд Тръмп, които бяха до такава степен повлияни от неговата реторика, че предизвикаха хаос в американския парламент? Мнозина от тях впоследствие бяха идентифицирани, включително и жената, която бе смъртно ранена, когато започнаха проявите на насилие. Ето най-важните подробности за някои от тях.

Ричард Барнет, привърженик на огнестрелните оръжия

Дошъл от Арканзас, този шейсетинагодишен мъж със силен южняшки акцент се настани на бюрото на Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите.

Това е "моето бюро. Аз съм данъкоплатец. Аз съм патриот. Това не е нейното бюро. Ние сме й го заели", обясни той пред местната телевизия KFSM 5News.

Известен на местно ниво като последовател на фейсбук групата за привърженици на оръжията 2A NWA STAND, Ричард Барнет, по прякор Биго, заяви, че случайно се е озовал при бюрото на Пелоси.

"Бях изтласкан там, докато търсех тоалетните", казва той.

Преди да си тръгне, той оставя малък обиден надпис по адрес на Нанси Пелоси. По последни данни Барнет е на свобода, въпреки че може много бързо да бъде задържан.

"Страх ли ме е? Не! Възможно е обаче да вляза в затвора", каза той пред журналисти на излизане от сградата на Конгреса.

Джейк Анджели, привърженикът на коспиративни теории с индианската шапка

Гол до кръста и с индианска шапка с бизонски рога и грим, "духовният воин", както той сам се нарича, се появи на снимки и видеозаписи от четирите краища на Капитолия.

Родом от Аризона (традиционно републикански щат, който Байдън спечели), този трийсетинагодишен мъж вече бе забелязван неведнъж на демонстрациите в подкрепа на Тръмп във Финикс през последните месеци, на които системно демонстрираше прочутата си шапка.

Той се представя за "дигитален войник на КюАнон", движението на привърженици на коспиративни теории, за което Доналд Тръмп е герой и което разглежда щурма на Капитолия в сряда като триумф.

"Ние сме патриоти от аризонския фронт, които искат да донесат позитивната си енергия (във Вашингтон)", гласи публикувано от него през декември съобщение в любимата на ултраконсерваторите социална мрежа Парлър.

Адам Джонсън, крадецът на председателската катедра

Хванат в кадър, докато отмъква председателската катедра на Нанси Пелоси, трийсетинагодишният мъж, с фенска шапка на Тръмп на главата, прави спонтанен приятелски жест към камерата, усмихвайки се.

Той бързо бе идентифициран като Адам Джонсън, жител на Париш, Флорида, според местни медии.

На първо време съпругата му, която е лекар, плати цената за стореното от него, като бе залята със саркастични съобщения от многобройните сайтове, в които се появи името й.

Ашли Бабит, ветеранка от военновъздушните сили, убита на Капитолия

Тя стана първата жертва по време на насилието: докато се опитваше да премине през счупен прозорец в кулоарите на Конгреса, трийсетинагодишната жена бе простреляна от упор от полицай на Капитолия и по-късно почина от раните си.

Активна в социалните мрежи и привърженичка на конспиративните теории, тази "либертарианка" от Калифорния, както пише в профила й в туитър, е възприемала прииждането на привърженици на Доналд Тръмп във Вашингтон като "буря", която ще изведе страната от "мрака към светлината".

*Автор на текста е Томас Урбен, а оригиналът му е публикван във "Франс прес". Българският превод е на БТА.