Германското правителство е силно обезпокоено от разпространението на британската мутация на вируса COVID-19 и затова обмисля още по-строго затягане на мерките.

Според изтекъл в медиите таен разговор между канцлера Ангела Меркел и премиерите на германските провинции се обсъжда дори спирането на градския и междуградския транспорт. Меркел обаче била против толкова драстичен подход и засега се обмисля само как да бъде силно намален броят на пътниците.

Тъй като броят на заразените в Германия намалява твърде бавно, според експерти няма да бъде постигната целта до края на януари да има най-много 50 новозаразени на 100 0000 души население в рамките на седмица. Затова кабинетът ще се събере още в понеделник, а не чак на 25 януари, за да реши как да затегне мерките още повече.

Твърде вероятно е страната да бъде затворена напълно и да се позволи излизането от домовете само по уважителна причина.

Правителството призова и всички фирми, които могат да работят дистанционно, да преминат към хоумофис. Не е ясно кога точно ще се събере на заседание кабинетът идната седмица, нито колко дълго ще продължат новите по-строги мерки. Засега е ясно само, че няма да има пълно разпускане на мерките до април.

Германия прехвърли днес прага от два милиона случая на зараза с коронавируса, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. В страната за последното денонощие бяха регистрирани 222 368 нови случая на зараза, с което общият им брой от началото на пандемията достигна 2 000 958. Починалите за последните 24 часа от усложнения от заразата са 1113 до общо 44 994 от началото на пандемията.

За разлика от Германия, Франция не смята все още да прибягва до локдаун, обяви министър-председателян Жан Кастекс на пресконференция снощи. От утре обаче вечерният час, който до днес е в сила в 25 департамента, се въвежда в цялата страна и се удължава с три часа - ще започва от 18 часа вместо от 21 часа и ще свършва в 6 часа сутринта. Министърът на финансите Брюно Льо Мер каза, че ако тази мярка, която ще се прилага най-малко 15 дни, не забави разпространението на вируса, ще има нов локдаун.

Освен от своя, "британски" щам на коронавируса, който е по-заразен от предишните, Обединеното кралство е притеснено от появата на "бразилски", предава днес Би Би Си. Той вече е открит в страната. Правителството ѝ обаче забрани пътуванията от и до Латинска Америка и Португалия. 

Бразилският вариант на коронавируса няма да бъде последният, коментира днес в анализ Би Би Си. Засега няма данни, че вирусът става по-смъртоносен. Но той не става и по-малко смъртоносен и ако не бъде спрян, остава рискът да продължи да разболява и убива хора.

Обезпокоително е, отбелязва медията, че бразилският и друг, южноафрикански, щам имат изменения, които им позволяват да избягват естествения имунен отговор на организма. Т.е. човек, преболедувал веднъж от един щам на вируса, може да се зарази с друг. Няма обаче доказателства, че тези нови щамове могат да преодолеят ваксина.