Армин Лашет е новият председател на германския ХДС. Той спечели убедително балотаж срещу съперника си Фридрих Мерц в първото в историята на партията онлайн гласуване на конгрес.

Конгресът за избор на нов лидер на партията бе отложен с няколко месеца заради кризата с коронавируса, в крайна сметка бе решено той да се проведе онлайн и за първи път в историята си ХДС проведе и онлайн гласуване. За да е юридически издържан изборът обаче, след онлайн гласуването членовете на ХДС ще пратят и бюлетините си по пощата.

Трима души бяха кандидати за поста, който канцлерката Ангела Меркел заемаше почти 20 години. Тя се отказа от председателството през 2018 година, за да даде възможност на съпартийците си да се подготвят за пълното й излизане от политиката. В крайна сметка за неин наследник се кандидатираха старият й съперник Фридрих Мерц, приближеният й Армин Лашет и изненадващо – надеждата на младите в партията Норберт Рьотген.

На първия тур гласуване Рьотген загуби, взимайки 224 гласа от общо 991 делегати. Лашет и Мерц получиха почти поравно гласове – 380 за премиера на Северен Рейн.Вестфалия и 385 за критика на Меркел.

На втория тур обаче гласувалите за Рьотген предпочетоха Армин Лашет и така той успя да спечели изборите с 521 гласа. Фридрих Мерц взе 466.

Мерц загуби най-вече от женската част в партията, след като неумело се опита да ги убеди, че е за равноправието.

"По женските неща мога да кажа, че тъй като съм женен от 40 години и имам две дъщери, знам много добре какво означава равноправие", заяви той.

Репликата му пожъна буря от подигравки и обидени коментари в интернет.

Армин Лашет бе единственият от тримата кандидати с управленчески опит, тъй като управлява в момента най-гъсто населената (16 млн. жители) провинция.

59-годишният Армин Лашет е смятан за един от приближените на Меркел, който ще продължи нейната центристка политика. Преди изборите той заяви, че след парламентарния вот иска да види коалиция с либералната Свободна Демократическа партия.

Фамилията на Лашет произхожда от Белгия, баща му е бил миньор, после учител. Лашет е женен и има три деца. Миналата година той предизвика бурно живление в социалните мрежи, след като заяви, че е пряк наследник на Карл Велики. Генеалогично изследване на фамилията му доказвало това. Пряка родствена връзка с големия завоевател обаче твърдят, че имат почти всички кореняци от Аахен. Това не е и невъзможно, коментираха специалисти. Карл Велики е бил известен с голямата си сексуална активност, така че е възможно да има зрънце истина във всяко твърдение на някой аахенец, че е негов потомък.

Лашет пожъна големи критики през последната година като премиер на Северен Рейн-Вестфалия, тъй като не взе навреме мерки и карнавалните празненства там се оказаха основната люпилня на заразата в Германия.

Дали той ще бъде избран и за кандидат за канцлер на ХДС за изборите през септември все още обаче не е ясно. Предстои кандидатът да се обсъди с коалиционния партньор от Бавария ХСС. Баварският премиер Маркус Зьодер е сочен като вероятен претендент за канцлерския пост, макар че той самият все още не е обявил пулично намеренията си.

Кандидатът на ХДС/ХСС традиционно е общ и досега е бил излъчван винаги от редиците на по-големия ХДС. Няма обаче пречка този път партиите да се обединят около баварска кандидатура. Това ще стане ясно през март или април.