„Четвърти мандат на Бойко Борисов няма да се случи, ако не се договори с БСП. Бойко Борисов заговори за широка коалиция”, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов пред бТВ днес. 

Според него обществото иска промяна и това се вижда в социологическите проучвания от лятото, по време на протестите, когато 70% от българите са заявили това.

Има вариант да бъде създадено мнозинство и правителство, което да отмести „Борисовата държава“ и това може да стане чрез механизъм, по който ние, „Демократична България“, получим мандат за създаване на правителство. Това е твърде възможно, защото първата и втората политическа сила няма да имат мнозинство според социологическите проучвания“, смята Атанасов.

Той обяви, че ДБ ще представи управленска програма и ще преговаря за подкрепа за тази програма с всички партии от следващия парламент, с изключение на ГЕРБ и ДПС. Причината - че тази коалиция в момента трябва да бъде свалена от власт, по думите му. На въпрос дали това значи, че разговори ще се водят и с БСП, Атанасов беше категоричен: 

"Ние по никакъв начин няма да подкрепим правителство с мандат на БСП, това трябва да е ясно". 

Добави обаче, че с БСП е възможен разговор, ако в парламента бъде получена подкрепа за политическата програма. Това обаче не значи коалиция, уточни Атанасов. 

„Разчитаме основно на извънпарламентарната опозиция“, заяви Атанасов и отбеляза, че освен с формацията на Слави Трифонов, няма проблем да се преговаря за подкрепа с Цветан Цветанов, ако влезе в парламента, „защото той има познания за  модел на управлението, срещу което се борим“.

До момента с "Има такъв народ" преговори не е имало, заяви той.

"Основните цели на „Демократична България“ са съдебната реформа и възстановяването на парламентарната република", добави лидерът на ДСБ. „Първата власт днес е неглижирана. Ние искаме да възстановим авторитета на българския парламент. Цвета Караянчева ръководи институция, която е със 7% подкрепа, както показват социологическите проучвания. Учудих се от нейната арогантност спрямо президента Радев, който има по-голяма подкрепа от нея сред българските граждани“.

Според Атанас Атанасов датата 4 април, на която ще се проведат парламентарните избори, няма значение, но управляващите се опитват да потиснат избирателната активност чрез отказа си да въведат гласуването по пощата, за което от неговата политическа сила са направили предложение преди близо 2 години.

Предстои ДБ да обяви предизборната си програма по сектори скоро. 

По повод версията на другия съпредседател на ДБ Христо Иванов, че може да има връзща между одобрението на Виолета Сечкова за почетен консул на Южна Корея в Пловдив от правителството и снимките от спалнята на Бойко Борисов, Атанасов заяви, че не е разговарял с партньора си по тази тема.  По думите му е важно съдържанието на снимките, а не толкова кой ги е правил. "Защо Борисов, откакто излязоха тези записи, се скри от медиите, не разговаря, не дава никакви отговори. Това са важни въпроси. Тези данни показват тежка злоупотреба с власт и корупционни схеми",каза Атанасов. И припомни, че от интервюто на Борисов за германския "Франкхуртер Алгемайне Цайтунг" се е разбрало, че самият премиер знае коя е жевата, въпросът е защо не е разкрита самоличността й от него или разследващите органи. 

„Христо не хвърля камъни по безплодни дървета, но трябва да питате него какво има предвид“, добави на конкретния въпрос за задочния сблъсък между Иванов и Сечкова. 

Самият Атанас Атанасов заяви, че в следващ парламент не би искал министерски пост за себе си, а да работи в парламента.